Bănci și Asigurări

Profitul net al Banc Post dupa opt luni: 7,5 mil. euro

24.09.2003, 00:00 12



Banc Post, banca controlata de grupul elen Eurobank, a incheiat primele 8 luni cu un profit net de 258,5 mld. lei, in jur de 7,5 mil. euro. Profitul brut a fost de 304,8 mld. lei, in timp ce veniturile totale din activitatea de baza au atins in primele opt luni 2.784 miliarde lei.



Banc Post avea la sfarsitul lui august, potrivit informatiilor facute publice, active de 21.746,2 miliarde de lei, iar fondurile proprii erau de 2.458 miliarde de lei. Dupa cum arata cifrele, banca a pus un accent deosebit pe activitatea de creditare care a crescut cu 150% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea creditelor aflate in sold la finele lunii august cifrandu-se la 8.634,4 miliarde lei. Creditele acordate populatiei au crescut de peste doua ori in acest interval, in timp ce creditele corporative reprezinta 60% din portofoliul de credite si un sfert din activele totale ale bancii. Mai mult de 50% din imprumuturile acordate agentilor economici au fost pentru firmele mici si mijlocii.



Banca administreaza peste 4,6 milioane de conturi, din care 90% sunt deschise de persoane fizice, in timp ce numarul de clienti depaseste 2,4 milioane, din care circa 90% sunt persoane fizice. Cu un capital social de 664,8 miliarde de lei, banca are o retea teritoriala de 158 de sucursale.



Actionarul semnificativ al Banc Post este din primavara acestui an banca elena Eurobank, care acum incerca sa contureze o noua strategie de piata si sa gaseasca nise de crestere. Cel putin la nivel declarativ noua strategie de piata vizeaza o expunere mult mai mare decat pana acum in directia segmentului de corporate, fiind vizate in special firmele mici si mijlocii. Unul dintre pilonii cresterii activitatii bancii va fi dezvoltarea creditarii in aceasta directie, si undeva in viitorul apropiat finantari prin leasing.



La inceputul lunii trecute, EFG Eurobank Ergasias a ajuns la un acord cu Banco Portugues de Investimento (BPI) pentru a prelua pachetul de actiuni reprezentand 17% din capitalul Banc Post, pentru suma de 23 milioane de euro. Astfel, banca elena va detine 53,25% din capitalul Banc Post. Oricum EFG Eurobank nu se va opri la a detine doar un pachet de 53,25% din Banc Post, ea avand si primul drept de optiune la achizitia ultimelor actiuni - 8,75% - detinute in prezent in banca de General Electric Capital Corporation. Achizitia acestora va majora participarea Eurobank in Banc Post la 62%.



Pana in acest moment grecii de la Eurobank au investit in Romania aproape 60 de milioane de dolari numai pentru a-si adjudeca pachetul majoritar de actiuni al Banc Post.



Pentru anul acesta actionarii bancii si conducerea actuala avea la inceputul anului in vedere dublarea volumului de credite, iar pe termen mediu se vizeaza un loc trei in sistemul bancar romanesc.Potrivit oficialilor bancii, Banc Post detine 4,2% din activele sistemului bancar si 2% din capitalul social, avand o cota de piata de 3,5% pentru credite si 4,4% in cazul depozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO