Bănci și Asigurări

Profitul ING Bank a crescut cu 8% la şase luni, pe fondul reducerii substanţiale a provizioanelor

Profitul ING Bank a crescut cu 8% la şase luni, pe fondul reducerii substanţiale a provizioanelor

Autor: Ovidiu Tempea

21.08.2011, 14:17 254

ING Bank a obţinut în primul semestru un profit brut de 65 milioane lei după standardele IFRS, în creştere cu 8% faţă de rezultatul de la mijlocul anului trecut, pe fondul reducerii costului cu provizioanele, în special pe segmentul de companii şi a veniturilor mai mari din operaţiunile cu clienţii.

"Ne-au scăzut provizioanele foarte mult. Cel mai important impact s-a observat la corporate, unde costul riscului a scăzut cu 50% faţă de anul trecut. S-au mai şi eliberat din provizioanele constituite anii trecuţi, când am avut o politică foarte prudentă. Un exemplu este Doosan IMGB, unde compania a închis creditul. Pe partea de retail provizioanele sunt similare celor de anul trecut. Dar şi la retail suntem sub piaţă, cu mai puţin de 5% la credite ipotecare şi sub 10% la creditele de consum. Mai avem şanse să eliberăm anumite provizioane, dar nu se ştie dacă în acest an. Diferenţa faţă de 2009 şi 2010 este deja foarte mare pe corporate", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu.

Portofoliu de credite al băncii a urcat cu 7%, ajungând la 8,14 miliarde lei, în principal datorită creşterii cu 11% a împrumuturilor acordate persoanelor fizice, iar economiile şi depozitele au înregistrat, de asemenea, un avans de 2%, ajungând la 9,245 miliarde lei.

Negriţoiu a explicat că economisirea a rămas în urmă din cauza lipsei oportunităţilor de plasament în moneda naţională, în condiţiile în care dobânzile încă înalte la depozite sunt mai mult o recompensă pentru fidelitatea clienţilor.

Activele băncii au urcat în iunie la 12,44 miliarde lei, cu 6% peste nivelul din iunie 2010. Potrivit standardelor româneaşti de contabilitate, ING a realizat în primul semestru un profit net de peste 60 de milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO