Bănci și Asigurări

Profitul CEC in 11 luni a fost de peste 954 de miliarde de lei

29.12.2001, 00:00 7



Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a inregistrat pe primele unsprezece luni ale anului un profit brut de 954,5 miliarde de lei, mai mult decat dublu fata de cel inregistrat pe tot parcursul anului trecut cand acesta a fost de 455,1 miliarde de lei.

Soldul general al economiilor populatiei era la sfarsitul lunii noiembrie de 15.186,5 miliarde de lei, cresterea inregistrata de acest indicator fata de luna precedenta fiind de 1.156,6 miliarde de lei.

Potrivit informatiilor CEC, soldul total al surselor arase in primele unsprezece luni ale anului a fost de 16.455 miliarde de lei, in timp ce soldul total al plasamentelor depasea 18.551 miliarde de lei.

Fondurile proprii au fost de 1.880,2 miliarde de lei. In perioada amintita veniturile totale s-au cifrat la 11.592,3 miliarde de lei, iar cheltuielile au fost putin peste 10.637 miliarde de lei.

Activele totale ale CEC erau la 31 octombrie de 21.496,6 miliarde de lei, fata de 16.895,4 miliarde de lei la 31 decembrie 1999. Potrivit unui raport al institutiei bancare rata rentabilitatii a fost la sfarsitul aceleiasi perioade de 3,2%, iar rata rentabilitatii financiare - 36,4%.

Noua conducere a CEC a elaborat in cele cateva luni de la numire o noua strategie de afaceri., principalele puncte atinse fiind intensificarea contractelor si discutiilor cu organsimelor financiare internationale, introducerea unei metodologii de repartizare catre sucursale a unei cote parti din veniturile obtinute de centrala bancii, in vederea transformarii acestora in centre de profit, precum si stabilirea unei noi orientari a politicii de investitii care se va concentra pe accelerarea procesului de informatizare si nu pe construirea de noi sedii.

La sfarsitul lui noiembrie CEC detinea 1.734 unitati, din care 82 de sucursale judetene si orasenesti si 1542 agentii amplasate pe intreg teritoriul tarii.

La inceputul lunii, ING Barings a semnat un contract cu Guvernul Romaniei privind oferirea de servicii de consultanta pentru CEC.

In cadrul acestui proiect ING Barings va realiza un studiu complet de due-diligence asupra CEC, un studiu de fezabilitate pentru o eventuala privatizare a bancii si servicii de consultanta pentru restructurarea bancii.

Proiectul a fost lansat la inceputul lunii decembrie a acestui an si va fi finalizat in 12 luni.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO