Bănci și Asigurări

Profitul băncilor a ajuns la un nivel record în 2018, de peste 7 mld. Lei. Rezultatul vine din veniturile excepţionale din eliberarea provizionelor, revigorarea creditării şi creşterea dobânzilor la lei

Profitul băncilor a ajuns la un nivel record în 2018,...

Autor: Claudia Medrega

13.02.2019, 00:08 1728

Rezultatul este considerat „excepţional“, care nu va mai fi atins atât de uşor, din cauza taxei bancare şi diminuării stocului de provizioane.

 

Revigorarea creditării, majo­rarea dobânzilor şi îmbună­tăţirea calităţii portofoliilor au ajutat sistemul bancar să obţină anul trecut un profit excep­ţional, care a depăşit 7 mld. lei, în condiţiile în care după primele nouă luni din 2018 câştigul ajunsese deja la un record de 5,7 mld. lei.

Câştigul băncilor din fiecare trimestru din perioada ianuarie - septembrie 2018 a oscilat între 1,7 şi 2 mld. de lei.

Băncile au plătit în 2018 impozit pe profit de1,2 mld. lei, plus 76% faţă de 2017. Impozitul pe profit plătit de bănci în 2018 a fost cel mai mare din ultimii opt ani şi al doilea din ultimul deceniu. Băncile au plătit impozit pe profit mai mare decât anul trecut doar într-un an: 2009 - circa 1,23 mld. lei.

Semnale favorabile în privinţa profitabi­lităţi băncilor care acţionează pe piaţa locală au fost vizibile încă din primele luni ale anului trecut. La sfârşitul lui T1/2018 sistemul bancar avea un profit de circa 1,77 mld. lei, iar până la jumătatea anului băncile şi-au dublat câştigul, la circa 3,6 mld. lei, tendinţa de creştere accelerând în trimestrul al treilea şi ducând profitul la 5,7 mld. lei, conform datelor transmise de BNR. Câştigul băncilor din perioada ianuarie - septembrie 2018 a fost cu 40% mai mare decât profitul din aceeaşi perioadă din 2017. „Profitabilitatea sectorului bancar se situează la un nivel record în anul 2018, în principal datorită continuării reducerii cheltuielilor nete cu ajustările pentru depreciere, într-un cadru macroeconomic intern favorabil şi pe fondul menţinerii ritmului robust al creditării. Veniturile din dobânzi rămân principala sursă a veniturilor operaţionale, modelele de afaceri fiind caracterizate predominant de activităţi tradiţionale“, au scris specialiştii de la BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra Stabilităţii Financiare de la finele anului trecut.

Dintre băncile mari, până acum a raportat rezultatele pentru 2018 BRD-SocGen, care a avut un profit net record de 1,54 mld. lei anul trecut, cel mai bun rezultat anual al băncii.

Creşterea profiturilor băncilor a fost sus­ţinută de îmbunătăţirea activităţii operaţionale şi de creşterea dobânzilor, portofoliile de credite noi fiind în creştere. În decembrie 2018 creditarea a prins viteză. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a ajuns în decembrie 2018 la un ritm anual de creştere de 7,9% faţă de aceeaşi lună din 2017. Ritmul mediu de creştere al creditării private a depăşit 6,6% pe tot anul 2018, cea mai bună evoluţie din ultimii şase ani.

 

 

Raportul BNR asupra Stabilităţii Financiare

„Profitabilitatea sectorului bancar se situează la un nivel record în anul 2018, în principal datorită continuării reducerii cheltuielilor nete cu ajustările pentru depreciere, într-un cadru macroeconomic intern favorabil şi pe fondul menţinerii ritmului robust al creditării. Veniturile din dobânzi rămân principala sursă a veniturilor operaţionale, modelele de afaceri fiind caracterizate predominant de activităţi tradiţionale.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO