LIVE: ZF Live Special: Ce va însemna guvernanţa corporativă post-pandemie care trebuie să se raporteze la conceptul ESG?
Bănci și Asigurări

Profit de 19,8 mil. euro în 2020 pentru TBI Bank, activă şi în România

TBI Bank, parte a grupului 4Finance, cu activităţi în România, Bulgaria, Germania, Danemarca, Suedia, Polonia şi Lituania, a înregistrat la finalul anului 2020 un profit net de 19,8 mil. euro, în scădere cu 13,5%  faţă de  2019, potrivit informaţiilor transmise miercuri de bancă.

Deşi venitul net din dobânzi a crescut cu aproape 6% la finalul anului, până la 91 milioane euro, evoluţia profitul net a fost influenţată de provizioanele suplimentare pentru creditele noi.

La 31 decembrie 2020, activele totale se cifrau la 556 milioane euro, în creştere cu 20% an/an, avans determinat în principal de creşterea creditării şi a investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale şi corporative.

Pe segmentul de creditare grupul a a înregistrat aproape 1,2 milioane de cereri de împrumut în Bulgaria şi România, cu 7,5% peste nivelul din 2019, şi a acordat aproape 500.000 de împrumuturi. Creditele de retail online au contribuit semnificativ la această creştere, dublându-se în 2020 faţă de anul anterior.

Din perspectiva pieţelor în care operează, România a înregistrat cea mai mare creştere şi a contribuit substanţial la o evoluţia pozitivă a portofoliului de credite, bifând o creştere de 31% pe plan local comparativ cu 12% la nivel de grup. Astfel, portofoliul total de credite a ajuns la 409 milioane euro la finalul anului, pe toate pieţele în care TBI activează. În plus, compania a atras peste 4.000 de comercianţi noi care utilizează soluţiile inovatoare de creditare la punctul de vânzare Merchant Solutions de la TBI.

De asemenea, TBI Bank a înregistrat o creştere sustenabilă a depozitelor, depăşind în mod substanţial media pieţei. Astfel, portofoliul total a crescut cu peste 21%, ajungând la 376 milioane euro.

La finalul anului 2020, raportul de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 17% şi raportul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR) de 316%. Eficienţa operaţiunilor TBI Bank şi disciplina în gestionarea costurilor, cu un raport cost/venit de 52%, au susţinut atingerea unei rate de rentabilitate de 28% a portofoliului (ROWP), de 4% a activelor (ROA) şi de 16% a capitalurilor (ROE), poziţionând TBI Bank printre cele mai profitabile bănci din Europa de Sud-Est si in 2020.

„Rezultatele obţinute sunt dovada modului eficient în care am reuşit să depăşim provocările anului trecut. În plus, performanţa noastră puternică din primul trimestru 2021 este încă o dovadă că investiţia noastră continuă în tehnologie şi extinderea canalelor noastre digitale a fost decizia corectă, dezvoltând în continuare modelul nostru phygital”, spune Petr Baron, CEO al TBIF (TBI Bank).

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.