Bănci și Asigurări

Problemele din real-estate au împins OTP pe pierdere

12.08.2010, 23:54 28

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiarmaghiar, a înregistrat o pierdere netă de aproape 7,5 milioane deeuro în trimestrul al doilea, după ce a fost nevoită să facăprovizioane de peste 16 milioane de euro, în special din cauzaintrării în insolvenţă a câtorva clienţi mari din segmentul dereal-estate. Banca încheiase primul trimestru pe zero, după ceobţinuse un profit de 4 milioane de euro anul trecut.
"Ne luptăm cu problemele clienţilor de luni bune, dar ce a cauzatpierderile de acum a fost intrarea în insolvenţă a câtorva clienţimari din real-estate, nu mai mult de şase", a comentat pentru ZFLaszlo Diosi (desen), directorul general al OTP Bank. El spune căpiaţa imobiliară rămâne îngheţată, nimeni nu investeşte, iarcompaniile de profil ajung astfel la capătul puterilor.
"În afară de clienţii din real-estate, ceilalţi sunt bine,veniturile sunt bune, iar calitatea creditelor nou acordate estefoarte bună. Nu avem probleme cu creditele acordate anul acestanici persoanelor fizice, nici companiilor", mai spune Diosi. OTPşi-a conturat chiar o strategie de a administra separat afacerilenou-generate de portofoliul de finanţări acordate în trecut.
Maghiarii continuă să îşi majoreze portofoliul de credite, deşiîntr-un ritm lent. La sfârşitul lui iunie soldul crediteloracordate urca la 1,12 miliarde de euro, faţă de 1,08 miliarde deeuro în martie, potrivit raportului publicat ieri de grupul OTPBank la Budapesta. Grosul finanţărilor este în zona de retail, cuun total de 805 milioane de euro, în timp ce pe corporate mai sunt318 milioane de euro, ambele segmente înregistrând creşteri întrimestrul al doilea. În trecut, banca avea portofoliul echilibrat.Totalul activelor băncii se ridica la 1,4 miliarde de euro lasfârşitul lui iunie.

Ponderea creditelor cu probleme s-a dublat
Creditele cu întârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile auajuns să reprezinte 8,4% din totalul portofoliului la sfârşitul luiiunie, faţă de 4,4% în martie sau 1,9% la jumătatea anului trecut.Soldul acestora a urcat la 94,5 milioane de euro, fiind acoperiteprin provizioane doar în proporţie de 58%, faţă de 92% în iunieanul trecut. Pe lângă provizioane, banca deţine şi garanţii prinexecutarea cărora îşi poate recupera creanţele.
"Deteriorarea portofoliului de credite a accelerat în trimestrul aldoilea. Grosul creditelor cu probleme a provenit din zonacorporate", potrivit raportului grupului maghiar privindactivitatea subsidiarei din România. Maghiarii notează cămetodologia de raportare pentru OTP România a fost schimbată, fiindacum consolidate şi creditele (inclusiv cele neperformante)externalizate către alte subsidiare ale grupului.
"Programul de protecţie a clienţilor cu probleme, lansat întrimestrul al doilea din 2009, a fost menţinut. La sfârşitul luimartie 2010, 9% din clienţii persoane fizice erau incluşi în acestprogram, accentul fiind pus pe finanţările ipotecare. Până lasfârşitul lui iunie, ponderea a scăzut la 8%", mai notează grupul.Totuşi, din clienţii incluşi în programul care presupune acordareade facilităţi pentru a uşura plata ratelor, 4% au acumulat din nourestanţe mai vechi de 90 de zile.

Perspective pesimiste: 2010 va fi închis pe pierdere
Laszlo Diosi spune acum că se aşteaptă ca banca să înregistreze în2010 o pierdere netă din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele,după ce obţinuse în ultimii doi ani profituri. Iniţial, banca îşibugetase un profit pentru anul acesta, chiar Diosi fiind optimistpână la începutul verii.
"Nu vom încheia anul pe profit. Va fi clar un rezultat negativ, darnu ştiu cât de mare. Totul depinde de provizioane, pentru căprofitul operaţional este foarte bun. Provizionăm însă foarteprudent", afirmă Diosi. Pe primul semestru, banca a obţinut unprofit operaţional (înainte de deducerea cheltuielilor cuprovizioanele) de circa 16 milioane de euro, faţă de 10 milioane deeuro în perioada similară a anului trecut.
Diosi spune că grupul OTP îşi menţine expunerea pe România, iarfiliala locală va primi în lunile următoare şi capitalurisuplimentare dacă va avea nevoie pentru a-şi menţine indicatorii deprudenţialitate la niveluri confortabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO