Bănci și Asigurări

Principalele bănci străine şi-au redus expunerea pe România cu 20% în cinci ani

Principalele bănci străine şi-au redus expunerea pe...

Autor: Claudia Medrega

08.05.2014, 00:07 663

Băncile străine care au participat la Iniţiativa de la Viena şi care deţin aproximativ două treimi din sistemul bancar românesc şi-au redus cu 20% expunerea pe subsidiarele din România în perioada martie 2009 - martie 2014, iar procesul de dezintermediere a fost ordonat, potrivit unui studiu prezentat recent de Mugur Isărescu, guvernatorul Băn­cii Naţionale.

„Efectele adverse ale procesului de dezintermediere iniţiat de marile grupuri bancare europene nu a avut până în prezent un impact semnificativ în Ro­mânia“, susţine Mugur Isă­rescu.

Băncile cu capital elen au rămas o sursă de vulnerabilitate pentru piaţa locală, expunerea grecilor fiind în scădere continuă. Trendul de diminuare a expunerilor în cazul băn­ci­lor cu capital grecesc s-a accentuat începând cu anul 2011.

Amploarea scăderii totale a expunerilor a fost influen­ţată în principal de procesul de dezintermediere înregistrat în cazul băncilor cu acţionariat grecesc, unde ajustarea a fost în ultimii cinci ani de 24,4%.

La nivelul băncilor cu acţionariat austriac reducerea expunerilor a fost mai temperată în perioada martie 2009-martie 2013, de doar 8,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO