Bănci și Asigurări

Primele de asigurare pentru companiile aeriene şi maritime expuse la războiul din Ucraina se dublează

Primele de asigurare pentru companiile aeriene şi...

Autor: Mircea Nica

03.06.2022, 00:03 59

Primele de asigurare ar urma cel puţin să se dubleze pentru pentru unele companii aeriene şi maritime expuse la războiul din Ucraina, spun surse din industrie, citate de Reuters.

Primele de asigurări comerciale globale au crescut în medie cu 11% în primul trimestru, potrivit brokerului de asigurări Marsh, care a spus că războiul pune presiune asupra tarifelor.

Dar cifra generală maschează mişcări mai clare în unele sectoare şi acoperă doar primele cinci săptămâni după invazie. Războiul este de obicei exclus din poliţele de asigurare obişnuite. Garrett Hanrahan, şeful global al diviziei de asigurări pentru aviaţie la Marsh, a declarat pentru Reuters că asigurarea de război pentru companiile de aviaţie nu mai este disponibilă pentru Ucraina, Rusia şi Belarus, ca urmare a conflictului.

Pentru alte ţări în afară de cele trei excepţii, acoperirea pentru război a companiilor de aviaţie s-a dublat, deoarece asigurătorii încearcă să-şi recupereze o parte din pierderi.

Conflictul, pe care Rusia îl numeşte „operaţiune militară specială“, ar putea duce la pierderi de asigurare de 16 mld. dolari ñ 35 mld dolari în aşa-numitele clase de asigurări „de specialitate“, cum ar fi aviaţia, maritim, credit comercial, risc politic şi cibernetic, au spus reprezentanţii S&P Global într-un raport.

Numai daunele de asigurări de aviaţie ar putea însemna 15 mld. dolari, cu sute de avioane închiriate blocate în Rusia ca urmare a sancţiunilor occidentale şi a contramăsurilor ruse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO