Bănci și Asigurări

Prima ciocnire majoră de la Washington: Guvernatorul Băncii Centrale Americane spune că vrea să-şi termine mandatul, respingând astfel sugestiile lui Donald Trump de a pleca din funcţie

Janet Yellen

Autor: Cristian Hostiuc

17.11.2016, 22:00 818

Janet Yellen, guvernatorul Băncii Centrale a Statelor Unite ale Americii – FED a declarat joi că vrea să rămână în funcţie până la terminarea mandatului, în ianuarie 2018, respingând astfel apropourile lui Donald Trump, cel care va deveni din ianuarie preşedintele SUA, care o vrea plecată din funcţie, scrie Bloomberg.

„Mi s-a încredinţat un mandat de patru ani, care se încheie la finalul lunii ianuarie 2018 şi am intenţia de a-l duce până la capăt”, spune Yellen.

Yellen, numită de Barack Obama la conducerea celei mai puternice Bănci Centrale din lume, şi-a apărat deciziile de politică monetară extreme de criticate de Donald Trump în campania electorală.

Totuşi, ea, prima femeie guvernator al Băncii Centrale din America, anunţa că dobânda la dolar va creşte în curând, poate chiar mai mult decât aşteptările.

Donald Trump s-a declarat nemulţumit de politica FED care a sprijinit un dolar slab şi a redus ratele dobânzilor până la zero.

„Mă aştept ca această creştere economică să contine într-un ritm moderat suficient pentru a genera o anumită consolidare a pieţei forţei de muncă şi o  revenire a inflaţiei la obiectivul de 2% în următorii ani, spune Yellen. 

Trump, ajuns preşedinte când nimeni nu-i dădea nicio şansă, este extrem de vocal în ceea ce priveşte intenţiile de guvernare susţinând că vrea să aducă joburile din China sau Mexic înapoi în Statele Unite, să majoreze taxele vamale pentru a opri intrarea produselor chinezeşti pe piaţa americană şi să impoziteze companiile americane care în loc să deschidă fabrici în Statele Unite aleg să se ducă în altă parte, unde costul forţei de muncă este mai ieftin.

Toată lumea aşteaptă în acest moment să vadă pe cine va alege Trump ca ministru de Finanţe şi ca Secretar de Stat (ministru de Externe).

Deşi a criticat Wall-Street-ul în campania electorală, preşedintele ales ar prefera să aducă la ministerul de Finanţe un bancher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO