Bănci și Asigurări

Prima casă pierde teren: 70% din creditele ipotecare noi acordate de bănci sunt standard

Prima casă pierde teren: 70% din creditele ipotecare noi...

Autor: Anelis Baciu

25.07.2019, 07:12 5949

Creditele ipotecare standard, care presupun un avans de cel puţin 15% din partea clienţilor, au devenit principalul mod de finanţare a achiziţiei unei locuinţe, în condiţiile în care acestea au ajuns să reprezinte 70% din totalul finanţărilor noi acordate în intervalul martie 2018-martie 2019, potrivit BNR. Spre comparaţie, în urmă cu şapte ani ipotecarele standard reprezentau sub 30% din totalul finanţărilor noi.

Avântul creditării ipotecare standard s-a produs în detrimentul împrumuturilor Prima casă, care şi-au pierdut din atractivitate pe fondul accentuării volatilităţii dobânzilor interbancare. Principalul avantaj al creditelor Prima casă rămâne însă avansul de numai 5%.

„În contextul strategiei «Prima casă» pe termen me­diu creditarea prin acest program a intrat pe o traiectorie des­cres­cătoare. În plus, în T1/2019, a fost atins maximul ecartului dintre creditul nou ipotecar standard şi creditul nou Prima casă, indicând revenirea puternică a creditelor ipo­tecare standard, tendinţă conturată şi pe baza reorien­tării debitorilor către credite cu dobânzi fixe“, explică specialiştii BNR.

În intervalul martie 2018-martie 2019 băncile au acordat credite noi ipotecare în valoare de 12,1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO