Bănci și Asigurări

Previziunile experţilor Goldman Sachs nu arată bine: Economia chineză se va contracta cu 9% în primul trimestru din 2020

Previziunile experţilor Goldman Sachs nu arată bine:...

Autor: Mihai Gongoroi, Ana Petrescu

10.03.2020, 14:29 18

Goldman Sachs a revizuit marţi datele macro pentru economia Chinei, estimând că aceasta se va contracta cu 9% în primul trimestru din acest an din cauza perturbărilor masive în viaţa socială şi economică cauzate de coronavirus în a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Reuters.

Banca americană estima anterior o creştere economică de 2,5% pentru primul trimestru. Noua prognoză, care prevede o contracţie dramatică a economiei de 9% în primele trei luni din acest an, citează date economice "şocant de slabe" pentru lunile ianuarie şi februarie.

Totodată, Goldman Sachs a revizuit negativ prognoza de creştere a PIB pe întreg anul 2020 pentru China, la un ritm de doar 3%, de la o prognoză de creştere anterioară de 5,5%.

Numărul de noi infecţii s-a redus puternic în China în ultima perioadă, ceea ce dă speranţe economiştilor că economia va reveni puternic în a doua jumătate a anului.

"Peste 90% din marile companii industriale din regiunile dinafara Hubei (provincia unde a apărut noul coronavirus – n.red) au reluat producţia", a declarat marţi Meng Wei, purtătorul de cuvânt al instituţiei de planificare statală de la Beijing.

Încărcările pentru transporturile pe căi ferate s-au întors la niveluri normale, iar aviaţia civilă, porturile şi transporturile maritime operează normal, a adăugat ea.

Producţia fabricilor chineze s-a prăbuşit în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii în primele două luni ale acestui an în condiţiile în care răspândirea rapidă a virusului a dus la impunerea unor măsurile drastice de izolare care au afectat sever economia.

Producţia industrială a scăzut cu 13,5% în primele două luni din an faţă de perioada similară din anul trecut, iar vânzările din retail s-au prăbuşit cu 20,5% în perioada ianuarie-februarie. Investiţiile pe total au suferit un picaj de 24,5% în primele două luni din an în raport cu perioada similară din 2019, în timp ce investiţiile sectorului privat au suferit o cădere de 26,4%. Rata şomajului a crescut cu un procent întreg în doar două luni, de la 5,2% în decembrie la 6,2% în februarie, atingând cel mai ridicat nivel de când se publică oficial datele. Circa 4,5 milioane de chinezi sunt estimaţi să fi intrat în şomaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO