Bănci și Asigurări

Previziuni de volatilitate crescuta a cursului leului

18.05.2006, 00:00 17

Volatilitatea cursului de schimb al leului ar putea reveni la valori ridicate in intervalul urmator, potrivit raportului BNR privind inflatia dat publicitatii marti.

Miscarile de pe piata valutara interbancara din ultimele zile au sustinut aceasta anticipare, leul trecand rapid de la depreciere la apreciere.

Principalele ratiuni avute in vedere de banca centrala? Posibile modificari bruste ale strategiilor investitorilor, determinate de evolutiile politice din Europa Centrala si de Est si de posibilele noi majorari ale ratelor dobanzilor pe principalele piete financiare internationale.

FMI recomanda insa constant bancii centrale sa se concentreze mai degraba pe reducerea excesului de volatilitate pe piata valutara, decat sa incerce sa controleze trendul cursului pe termen mai lung. BNR nu mai intervine de sapte luni pe piata valutara, insa daca o va face, FMI a subliniat necesitatea sterilizarii integrale a operatiunii.

Conform analizei BNR, traiectoria ratei de schimb s-ar putea afla sub o serie de influente divergente, care pot provoca fluctuatii bruste sau se pot anula in anumite perioade de timp, rezultand o stabilitate relativa a cotatiilor.

Pe de o parte, sunt de avut in vedere in urmatoarele trei luni cresterea sezoniera a remiterilor din strainatate ale romanilor care muncesc in strainatate, precum si mentinerea unei dinamici ridicate a investitiilor directe si de portofoliu. Intrarile respective de capital ar sustine tendinta de apreciere a leului chiar in termeni nominali, reluata in ianuarie dupa deprecierea din ultimele luni ale lui 2005.

Luna februarie a reprezentat un adevarat varf din acest punct de vedere, leul consemnand cea mai consistenta intarire din ultimele douasprezece luni - 2,9%, sub efectul sporirii intrarilor de capital volatil. Astfel, statisticile BNR indica pentru februarie un volum al vanzarilor nete de devize ale strainilor pe piata valutara de 228 de milioane de euro.

De cealalta parte, ar putea actiona in sensul deprecierii leului posibila diminuare a imprumuturilor financiare ale sectorului bancar, dar si accelerarea cresterii importurilor. In aprilie au predominat intrarile, ceea ce s-a reflectat in intarirea constanta a leului, mai ales in a doua jumatate a lunii. Recent a aparut insa si o corectie provocata de retragerile de capitaluri speculative din intreaga regiune, alaturi de leu fiind afectate si lira turceasca, forintul, zlotul sau coroana ceha.

Inca din luna martie, modificarea sentimentului investitorilor financiari internationali fata de oportunitatile de castig oferite de plasamentele pe piete emergente, antrenata si de majorarile de dobanda operate de Fed si Banca Centrala Europeana, a condus la ajustari importante ale pozitiilor speculative din zona Europei Centrale si de Est.

Saptamana trecuta, BNR nu a confirmat eventuale asteptari privind o majorare a dobanzii, ceea ce, potrivit opiniei unor analisti, a incurajat retragerile de capital.

Situatia s-a inversat insa in scurt timp. Totusi, in conditiile in care Banca Centrala Europeana a indicat ca intentioneaza sa majoreze dobanda de referinta la euro in luna iunie, pentru a treia oara din decembrie 2005, difrentialul de dobanda fata de piata romaneasca tinde sa se ingusteze. Un rol important in atragerea de capitaluri speculative il joaca insa si consolidarea asteptarilor privind continuarea tendintei descrescatoare a cursului leu/euro.

Recent, FMI a dat publicitatii un set de analize care sugereaza concluzia ca leul are un potential de apreciere semnificativ in perioada urmatoare, datorata intrarilor de capital. Tendinta ar fi benefica inclusiv din punctul de vedere al convergentei nominale a Romaniei la standardele UE. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma in urma cu un an ca fara o apreciere nominala consistenta a leului, Romania nu poate recupera decalajul fata de UE intr-un orizont de timp apropiat, oricat de rapida ar fi cresterea economica anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO