Bănci și Asigurări

Preţul pe care l-a plătit Isărescu pentru a ţine cursul sub control: Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu peste 1 mld. euro într-o lună

Preţul pe care l-a plătit Isărescu pentru a ţine...

Autor: Roxana Rosu

02.12.2019, 13:39 2446

Rezervele valutare de la BNR s-au diminuat în luna noiembrie cu 1,09 miliarde euro, la 33,81 miliarde euro, faţă de 34,9 miliarde euro la finele lunii octombrie, unii analişti indicând încercarea Băncii Centrale de a tempera deprecierea monedei naţionale în raport cu euro în ultimele săptămâni. 

În ultimele patru săptămâni leul şi-a accentuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană şi a atins noi minime istorice. Cel mai ridicat nivel al cursului a fost pe 21 noiembrie, de  4,7808 lei/euro.

Luni, leul s-a apreciat uşor în raport cu moneda euro, câştigând 0,04 bani, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,7777 lei, sub valoarea de vineri, de 4,7781 lei, precum şi sub cea de joi, de 4,7788, când BNR a intervenit în piaţă după ce cursul a ajuns la 4,8 lei pentru un euro.

Pe parcursul lunii noiembrie, au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligaţiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În paralel, ieşirile de fonduri au totalizat 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1,57 miliarde euro) şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,41 miliarde euro.

În total, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 38,22 miliarde euro, faţă de 39,4 miliarde euro la 31 octombrie 2019.        

Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

Ce spun analiştii? Claudiu Cazacu, X-Trade Brokers. Cursul valutar poate ajunge la 5 lei/euro la jumătatea lui 2020. Acum avem un curs prea scăzut la deficitele pe care le avem

Cursul valutar va continua să crească, lent, leul urmând să se deprecieze în raport cu euro din cauza nivelurilor ridicate ale deficitelor bugetar şi de cont curent, şi ar putea ajunge la 5 lei/euro la jumătatea anului viitor, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Claudiu Cazacu, Chief Analyst XTB.

„După părerea mea este nevoie de o creştere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important şi obsedant va fi pragul de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da.“

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a  fost atins un maxim istoric de peste 4,78 lei/euro.

Dacă Florin Cîţu, actualul ministru de finanţe, ar mai fi fost dealer la ING ca acum 11 ani, când a început criza, ar trebui să-i spună lui Isărescu să lase cursul să crească peste 5 lei/euro, pentru că la actualele dezechilibre macro şi la cum se cheltuie bani, piaţa tot îl va duce acolo

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO