Bănci și Asigurări

Preşedintele Băncii Centrale Europene, salariu lunar de 32.155 euro brut

Preşedintele Băncii Centrale Europene, salariu lunar de...

Autor: Anelis Baciu

29.07.2016, 00:07 1013

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, are un salariu lunar brut de 32.155 de euro, conform Raportului Anual al băncii care supraveghează toate băncile centrale din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

La Bucureşti Mugur Isărescu nu şi-a făcut public salariul încasat ca guvernator al BNR nici în declaraţia de avere pe 2015, atitudinea sa din ultimii nouă ani fiind urmată şi de ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR. Isărescu şi ceilalţi opt membri ai conducerii BNR îşi ţin salariile secrete invocând regulamente europene care interzic publicarea acestor venituri. Şefii BNR nu şi-au mai publicat salariile de la aderarea României la UE, în 2007, ultimele declaraţii în care apar veniturile indicând un nivel salarial cuprins între 5.000 şi 7.000 de euro. Conform unor date vehiculate în piaţă, guvernatorul BNR are în jurul a 15.000 de euro net pe lună. Pe de altă parte pe piaţă se vehiculează şi un câştig total de 40.000 de euro pe lună, nivel puţin probabil.

BNR nu a transmis niciun un comentariu pe această temă la solicitarea ZF, însă în trecut justificările făceau trimitere la reglementări europene.

În România există cel puţin doi bancheri care conduc bănci de stat - CEC şi EximBank - unde câştigurile sunt la nivelul preşedintelui BCE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO