Bănci și Asigurări

„Premisele existente pot conduce la o concluzie pozitivă, dar ieşirea din redresare trebuie constatată şi aprobată de Consiliu”

„Premisele existente pot conduce la o concluzie...

Autor: Anelis Baciu

28.12.2016, 12:27 233

Euroins, companie în cazul căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis procedura de redresare financiară în luna octombrie a anului trecut, a realizat toate măsurile pe care şi le-a asumat pentru restabilirea situaţiei financiare, iar transferul ultimei tranşe de 100 de milioane de lei pentru majorarea capitalului asigură toate premisele pentru îndeplinirea cerinţelor minime de solvabilitate şi capital la 31 decembrie 2016, au transmis reprezentanţii ASF la solicitarea ZF.

„Pentru închiderea planului de redresare ASF va face o analiză finală, după transferul ultimei tranşe, şi pe datele  financiare ale societăţii la sfârşitul anului. Premisele existente pot conduce la o concluzie pozitivă, dar ieşirea din redresare trebuie constatată şi aprobată de Consiliu”, au explicat reprezentanţii autorităţii. În aceste condiţii, cel mai probabil o decizie în privinţa ieşirii din redresare a Euroins va fi luată anul viitor.

Acţionarul Euroins, grupul bulgar Eurohold, a vărsat în contul asigurătorului suma de 100 de milioane de lei în data de 23 decembrie, această reprezentând majorarea de capital agreată cu ASF pentru finalul acestui an. Ca urmare a majorării capitalul social al Euroins a urcat la 530 de milioane de lei.

Majorarea de capital din luna decembrie este a doua din acest an, prima fiind efectuată în luna august când bulgarii au vărsat 200 de milioane de lei în contul Euroins.

Pe lângă majoarea de capital, ASF a cerut Euroins şi diversificarea por­to­foliului dominat de poliţele auto obligatorii (RCA) şi revizuirea programului de reasigurare. În încercarea de a-şi balansa portofoliu, compania a început să vândă asigurări de sănătate din a doua jumătate a lui 2016. Euroins rămâne însă unul dintre cei mai mari asigurători de RCA din piaţa loca­lă, cu o cotă de piaţă de 19,6% la finalul lunii septembrie 2016, echivalentul unor prime subscrise de 596 milioane de lei. Poliţele RCA reprezintă 96% din portofoliul total al Euroins.

Vânzările mari de RCA au fost în mare parte şi cauza pierderii de aproape 300 milioane de lei (67 mil. euro) înregistrată de Euroins anul trecut, echivalentul a circa jumătate din afaceri. Rezul­tatul negativ din 2015 a fost acoperit de rezerve şi injecţii de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO