Bănci și Asigurări

Premierul Ponta spune că va semna luni, ca ministru de finanţe, ordinul de demitere a lui Gheţea de la CEC

Radu Gheţea

Radu Gheţea

Autor: Razvan Voican

20.02.2014, 21:09 601

Premierul Victor Ponta, care a devenit ieri şi ministru de finanţe interimar, a declarat că este gata să semneze ordinul de schimbare a lui Radu Gheţea din funcţia de preşedinte al băncii de stat CEC Bank.

„Proiectul de decizie referitor la conducerea CEC îl întocmise ministrul Chiţoiu, dar nu a mai apucat să îl semneze. Sunt nişte proceduri. Eu semnez ordinul (...) probabil luni“, a spus şeful executivului, fără a explica de ce mai aşteaptă până luni.

Ponta afirmase şi la jumătatea lunii noiembrie că Radu Gheţea nu va mai fi preşedintele CEC, în contextul scandalului creat în jurul creditului pe care banca de stat îl acordase fiicei preşedintelui Băsescu, Ioana Băsescu. „Până când nu vedem ordinul, nu putem să comentăm pentru că nu ştim ce cuprinde“, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Radu Gheţea, 64 de ani, care este şi preşe­dintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ocupă postul de preşedinte al CEC din mai 2007, iar până acum forţele politice care s-au succedat la putere au încercat de mai multe ori să-l dea jos din funcţie. Surse bancare afirmă că în momentul în care a trecut din sectorul privat în cel de stat bancherul şi-a asigurat un pachet compensatoriu foarte consistent în cazul în care ar fi demis înainte de încheierea mandatului, element care i-a descurajat pe miniştii de finanţe să semneze eliberarea lui Gheţea din funcţie.

De asemenea, BNR a pledat în ultimii ani împotriva unor decizii de schimbare bazate pe considerente politice. În acelaşi timp, preşedinţia României a confirmat oficial în noiembrie 2013 că Traian Băsescu l-a sunat pe fostul ministru al finanţelor Daniel Chiţoiu pentru a-l „avertiza“ să nu-l schimbe pe preşe­dintele CEC Radu Gheţea înai­n­te de terminarea mandatului.

Soluţia lui Chiţoiu pentru înlocuirea lui Gheţea de la conducerea CEC se baza pe trecerea băncii de stat la sistemul dualist de conducere, cu directorat şi consiliu de supraveghere.

Acţionarul unic al CEC Bank este Ministerul Finanţelor.

Dacă îşi pierde postul de preşedinte al CEC, Gheţea nu va mai putea fi nici pre­şedinte al consiliului director al ARB. Activitatea sa la conducerea asociaţiei profesionale a băncilor a tot fost contestată de unii şefi de bănci mari, însă aceştia nu au reuşit să mobilizeze un curent de schimbare a lui Ghe­ţea, care a rezistat astfel mai bine de 10 ani ca şef al ARB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO