Bănci și Asigurări

Premierul Florin Cîţu a anunţat care sunt obiectivele lui ca ministru interimar la Finanţe: reforma companiilor de stat, modernizarea administraţiei fiscale, e-Facturare şi înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare

Premierul Florin Cîţu a anunţat care sunt obiectivele...

Autor: Roxana Rosu

13.07.2021, 11:03 1836

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit ieri cu o delegaţie a Băncii Mondiale condusă de Anna Bjerde, vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, oficialul român prezentând cu această ocazie priorităţile lui ca ministru interimar de Finanţe, printre care se află şi înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare.

În plus, lista de obiective include şi reforma companiilor de stat, modernizarea administraţiei fiscale şi e-Facturare.

Banca Naţională de Dezvoltare este un proiect menţionat şi în programul de guvernare, dar şi în PNRR – Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Astfel, această bancă ar trebui să poată acorda credite de circa 300 mil. euro anual, începână cu primul semestru (S1) din  2026, după ce personalul de la BND, de la Ministerul Finanţelor şi cel preluat de la Eximbank va fi instruit, potrivit informaţiilor publicate în PNRR.

Proiectul de înfiinţare a acestei bănci are o vechime de peste şase ani, ideea fiind menţionată încă din timpul guvernării lui Dacian Cioloş, în 2015, şi reluată ulterior de Liviu Dragnea.

În timpul întâlnirii cu reprezentanţii Băncii Mondiale, prim-ministrul Florin Cîţu a mai precizat că prin proiectele din PNRR se va pune accent pe digitalizarea sectorului public, dar şi pe economia verde. Totodată, Florin Cîţu a apreciat sprijinul Băncii Mondiale pentru cele două proiecte din PNRR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO