Bănci și Asigurări

Premierul Babic: Cehia este pregătită să adopte euro, dar preferă să mai aştepte. Euro este mai mult un proiect politic

Premierul Babic: Cehia este pregătită să adopte euro,...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2020, 00:05 219

♦ Orice stat care intră în UE este obligat să adopte şi euro, dar tratatele europene nu prevăd vreun interval de timp.

Cehia este pregătită să intre în zona euro, dar a ales să nu se grăbească deoarece sunt de aşteptat reforme la nivelul guvernanţei euro şi vede unele provocări de structură serioase care pot fi foarte periculoase, a declarat premierul ceh Andrej Babic într-un interviu pentru revista Harvard International Review.

„Euro este mai mult un proiect politic decât unul economic“, a spus Babic. În plus, se pot observa provocări structurale grave, care ar putea fi foarte periculoase: tensiunile dintre membrii prosperi din nordul UE şi sudul care stagnează au fost vizibile clar în timpul negocierilor pachetului de recuperare postpandemică. În timp ce cele 19 state din zona euro au o monedă comună, ele încă au abordări economice diferite şi urmează strategii bugetare diferite“, a explicat oficialul.

„Nimeni nu are puterea de a forţa ţările puternic îndatorate să acţioneze mai raţional. Aceasta este principala problemă care trebuie rezolvată urgent. Totuşi, faptul că criticăm anumite aspecte ale procesului de integrare în UE nu înseamnă că suntem împotriva ideii integrării europene în general. Critici constructive în UE post-Brexit sunt necesare“, concluzionează Babic.

Potrivit Eurobarometrului, sprijinul pentru moneda euro în Republica Cehă este de 33%, cel mai scăzut dintre statele membre ale UE dar care nu fac parte din zona euro, comparativ cu 69% în România, 59% în Ungaria şi 48% în Polonia.

În 2012, premierul ceh Petr Necas a respins „compactul fiscal european“ menit să întărească aplicarea disciplinei bugetare şi fiscale în UE. Doar guvernele de la Praga şi de la Londra nu au aderat la acest acord. Orice stat care intră în UE este obligat să adopte şi euro, dar tratatele europene nu prevăd vreun interval de timp anume. Cehia îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru adoptarea euro, mai puţin participarea la Mecanismul European al Ratelor de Schimb ERM II, anticamera euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO