Bănci și Asigurări

Povestea unui colaps de zeci de miliarde de dolari: Totul a pornit de la un zvon. Cum CNBC şi un fond de hedging au pus cruce pe mormântul Bear Stearns în 2008

Povestea unui colaps de zeci de miliarde de dolari: Totul...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.03.2016, 00:08 2131

Un singur zvon lansat de un reporter al CNBC a fost suficient pentru ca investitorii să pună crucea pe mormântul băncii americane Bear Stearns. Colapsul ei a grăbit propagarea marii crize financiare mondiale din 2008. 

O anchetă a guvernului SUA a descoperit că sursa acelui zvon, infirmat tot de CNBC, este un fost executiv al Bear Stearns, Kyle Bass de la Hayman Capital Management, un binecunoscut manager de fonduri de hedging. Până acum, rezultatele anchetei au fost secrete, scrie The Wall Street Journal.

Bass a făcut o avere în timpul crizei imobiliare din SUA pariind contra creditelor ipotecare subprime. Fondul său are pariuri de mai multe miliarde de dolari pe căderea yuanului şi a dolarului din Hong Kong.

Bomba a fost lansată de CNBC miercuri dimineaţă, pe12 martie 2008, printr-un interviu al reporterului David Faber cu şeful Bear Stearns Alan Schwartz. Faber i-a cerut lui Schwartz să comenteze zvonurile că Goldman Sachs nu mai acceptă să-şi asume riscuri asociate cu Bear Stearns. În acea perioadă piaţa era inundată cu speculaţii că un mare jucător de pe Wall Street, posibil această bancă, are probleme de lichiditate.

Schwartz a răspuns că partenerii băncii fac în continuare tranzacţii cu aceasta. Câteva ore mai târziu, CNBC informa că Goldman acceptă să devină contraparte în tranzacţii cu Bear Stearns.

Însă în ochii multora dintre investitorii şi actorii de pe Wall Street răul era deja făcut. Încrederea în Bear Stearns a dispărut rapid, la fel şi capacitatea băncii de a supravieţui.

La fel de rapid, chiar în acea zi, Bear Stearns a pierdut accesul la finanţarea de pe piaţa overnight, iar unele fonduri au avertizat că de dimineaţă s-ar putea să fie mai prudente în a da finanţare prin contracte repo, potrivit documentelor guvernului. A doua zi, Bear Stearns a informat Securities and Exchange Commission că „vineri nu va putea funcţiona normal“.

Vineri, Rezerva Federală a acceptat să sprijine un împrumut de salvare din partea J.P. Morgan Chase. În weekend, Bear Stearns s-a văzut forţată să se lase cumpărată de J.P. Morgan la un preţ cu foarte mult sub valorea de piaţă pe care a avut-o la începutul săptăânii.

Rolul lui Bass a ieşit la lumină luna aceasta, după ce dosarele Comisiei de Cercetare a Crizei Financiare au fost puse la dispoziţia publicului. Dosarele includ descrierea unui interviu cu Thomas Marano, fost director la Bear Stearns. Acesta le-a spus anchetatorilor că Bass a fost sursa lui Faber.

La acea vreme, fondurile de hedging erau îngrijorate de sănătatea financiară a Bear Stearns. Ele încercau să convingă alte firme de pe Wall Street să le ia locul în contractele de credit-default swaps (CDS) folosite pentru a vinde în lipsă (short selling) titluri financiare garantate prin ipoteci printr-un mecanism denumit novaţie. Astfel de tranzacţii, de rutină, ar fi redus sau elimina expunerea fondurilor de hedging la Bear Stearns.

„Au fost mai mulţI investitori care au încercat să noveze, dar Kyle Bass s-a evidenţiat pentru că am ajuns la el şi i-am aflat îngrijorările. Am auzit la CNBC că le-a spus că a încercat să noveze cu Goldman, iar ei i-au răspuns că poate da, dar nimic nu era sigur“, ar fi spus Marano, potrivit documentelor citate.

Faber nu a spus niciodată public cine a fost sursa sa.

„Am ajuns printr-un trader al Bear la Kyle, iar acesta mi-a spus că a încercat să noveze cu Goldman şi că a discutat cu David Faber de la CNBC despre faptul că Goldman nu vrea să noveze. I-am spus că informaţia este peste tot la CNBC, iar el a replicat nu poate să creadă că David Faber a dat de ştire tuturor. S-a arătat şocat“, a continuat Marano.

Email-urile obţinute de anchetatori arată că într-adevăr Goldman a refuzat să devină contraparte cu Bear Stearns în ziua de dinaintea interviului.

Goldman primea atât de multe cereri de novaţie pentru Bear Stearns că traderii săI începuseră să încalce regulile care limitau expunerea băncii la o anumită firmă, spune o persoană apropiată situaţiei. Finalizarea anumitor tranzacţii cere ca ofiţerii de risc să ignore acele reguli. MarţI, 11 martie, ofiţerii de risc ai Goldman au început să refuze tranzacţii, inclusiv pe cea cerută de Kyle Bass, care a primit o notificare pe email în acest sens.

Goldman pur şi simplu ar fi preferat să se lupte cu fondurile de hedging decât cu Bear Stearns, se arată într-un email al unui reprezentant al Goldman.

Însă curând după aceea Goldman a trimis un alt email în care acceptă să devină contraparte cu Bear. Cam tot atunci Faber îi lua interviu lui Schwartz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO