Bănci și Asigurări

Populatia nu va mai avea chiar atat de mult de castigat de pe urma titlurilor de stat

25.04.2001, 00:00 9



Unul dintre instrumentele de economisire care au fost pana nu de mult timp cele mai cautate de populatie, respectiv titlurile de stat in lei, au toate sansele sa piarda aceasta pozitie.

Oficialii Ministerul Finantelor au anuntat ca pana la sfarsitul anului dobanzile oferite la titlurile de stat in lei cumparate de populatie vor scadea pana la 35%, de la 42% cat sunt in prezent.

In ultimele luni pe fondul randamentelor net inferioare oferite de depozitele bancare si a castigului relativ redus oferit de plasamentele in dolari, majoritatea economiilor populatiei s-au indreptat catre titlurile de stat. Dobanzile erau cu mult peste piata, iar riscul zero, acestea fiind garantate in totalitate de catre stat.

Daca la un depozit obisnuit, pe o luna sau trei luni, dobanda oferita de banci oscileaza in jur de 35-37%, titlurile de stat au beneficiat de un randament de 43-42%.

Potrivit ultimelor date oficiale ale BNR, plasamentele persoanelor fizice in certificate de trezoreriei in lei s-au majorat cu 9,9%, fata de luna anterioara, pana la 10.770 miliarde de lei.

"Dobanzile la titlurile de stat se stabilesc in functie de dobanzile bancilor. In primele trei luni ale anului am avut cheltuieli publice restante de peste 30.000 miliarde lei.

Asa ca am cumparat, am vandut, ne-am imprumutat, cum ar fi facut orice persoana aflata in dificultate", a precizat Gheorghe Oana secretar de stat in Ministerul Finantelor. "Vom scadea dobanzile pana la 35% pe an", mai spune Oana.

Ministerul Finantelor a lansat, in acest an, patru emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie. Dobanda anuala pentru titlurile de stat a scazut de la 44% in luna ianuarie la 42% in luna martie. Pentru acest an, serviciul datoriei interne este de 31.000 - 32.000 de miliarde de lei, iar cheltuielile cu dobanda la datoria publica vor ajunge la 4,5% din PIB.

Cei direct implicati sunt de acord cu aceasta propunere a Finantelor, dar au inca retineri in ceea ce priveste aplicarea acestei scaderi.

"Mi se pare plauzibila o scadere a dobanzilor pentru populatie pana la 35% in acest an, dar acesta depinde daca Guvernul se va tine de treaba astfel incat sa scada expectatiile inflationiste.

Totusi nu cred ca o asemenea scadere a dobanzilor poate avea loc brusc", a mentionat Daniel Marinescu., director executiv al societatii de Investitii financiare Vanguard Asset Management care administreaza Fondul Oportunitati Nationale ale carei plasamente sunt directionate preponderent in tituri de stat si depozite bancare.

Vicepresedintele bancii Carpatica, Nicolaie Hoanta, spune ca aceasta decizie este foarte binevenita, "dar sa dea Dumnezeu sa se tina de cuvant".

"Nimeni nu stie cat au suferit bancile ca lumea si-a indreptat atentia spre titlurile de stat oferite de Ministerul Finantelor. Noi ne vom adapta imediat oferta de dobanzi astfel ca acestea sa fie cu 2-3 puncte procentuale peste cele de la certificate. Numai astfel vom putea sa atragem lichiditati pentru a finanta in cele din urma economia reala", spune oficialul bancii Carpatica.

Semnalul de scadere a dobanzilor a fost dat de Ministerul Finantelor si de Banca Nationala ina de ceva vreme in urma, pe piata monetara interbancara inregistrandu-se deja scaderi cu cateva puncte procentuale a dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO