Bănci și Asigurări

Populaţia „împrumută“ în continuare băncile ca să facă business, depozitele de retail depăşind creditele acordate de bancheri: Populaţia a fost şi în 2019 creditor net faţă de bănci, iar tendinţa este ascendentă

Populaţia „împrumută“ în continuare băncile ca...

Autor: Claudia Medrega

17.01.2020, 00:00 118

♦ Poziţia populaţiei de creditor net în valută a avansat în 2019, atingând nivelul maxim al ultimilor 15 ani ♦ În contrast, poziţia de creditor net în lei este pe un trend descendent, în condiţiile creşterii creditelor în lei cu viteză mai mare decât a depozitelor ♦ Populaţia a devenit din 2012 creditor net al băncilor.

 

Românii au rămas şi anul trecut creditor net în raport cu băncile (lei şi valută), iar tendinţa este ascendentă, în condiţiile creşterii creditării totale cu un ritm temperat şi ale orientării în continuare a populaţiei spre economisire.

Poziţia de creditor net a populaţiei a depăşit valoarea de 60 mld. lei în 2019, ajungând în septembrie la circa 61,2 mld. lei, în creştere faţă de nivelul de 56 mld. lei de la sfârşitul anului 2018.

În timp ce poziţia de creditor net în valută a populaţiei înregistrează o creştere consistentă, făcând un salt de peste 40% faţă de nivelul din primele nouă luni din 2018, până la 49,7 mld. lei, poziţia de creditor net în lei a scăzut cu 24,8% în septembrie 2019 faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la 11,5 mld. lei, deoarece creditele în moneda naţională cresc mai repede decât depozitele în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO