Bănci și Asigurări

Populatia ia bani mai multi si pe termene mai lungi

25.08.2004, 00:00 18



Soldul creditelor raportate de banci in luna iunie la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a ajuns la 397.953 de miliarde de lei (9,7 miliarde de euro), in crestere cu 3,3% fata de luna precedenta.



CRB supravegheaza expunerilor bancilor fata de un singur debitor care depasesc 200 de milioane de euro.



Dinamica a fost sustinuta de expansiunea creditelor contractate de populatie, in timp ce imprumuturile pe termen lung au inregistrat cea mai mare crestere.



Creditarea pe termen lung a inregistrat in luna iunie cea mai rapida crestere. Astfel, sodul creditleor pe termen lung (peste cinci ani) raportate la CRB a ajuns in iunie la 64.021 de miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), in crestere cu 6,2% fata de luna mai. Majorarea fata de perioada similara a anului trecut este in acest caz de 100% in termeni nominali, respectiv de 88% in termeni reali.



Aceste creditari sunt folosite, in cazul in care sunt contractate de persoane fizice achizitionarii de locuinte. Numai recent, bancile au inceput sa ofere credite pentru consum pe termene mai lungi. Creditele pe termen scurt reprezinta in continuare cea mai importanta parte a imprumuturilor contractate, cu un sold de 186.277 de miliarde de lei (4,5 miliarde de euro). Astfel, aceste imprumuturi reprezinta aproape 47% din totalul finantarilor acordate. Comparativ cu luna mai, soldul acestor credite a inregistat o crestere de 1,4%. Cresterea anuala a creditelor acordate pe termen scurt a ajuns astfel la aproape 32%.



Creditele acordate pe termen mediu (intre unul sI cinci ani) totalizau in iunie 147.655 de miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), marcand adstfel o crestere de 4,5% fata de luna precedenta. Comparativ cu luna iunie a anului 2003, soldul creditelor acordate pe termen mediu a crescut cu peste 51% in termeni nominali, respectiv 39% in termeni reali. Scaderea ritmului de crestere a acestor credite comparativ cu evolutiile inregistrate anul trecut se datoreaza in principal normelor mai stricte de creditare impuse de Banca Nationala la inceputul lui 2004, dupa ce expansiunea creditarii devenise deranjanta. Diminuarea cresterilor relative se datoreaza insa sI majorarii bazei de comparatie, in timp ce majorarile nominale se mentin la valori ridicate.



In structura creditarii, firmele aflate in proprietate privata detin cea mai importanta pondere, de peste 76%, cu un total de 304.356 miliarde de lei (7,4 miliarde de lei). Comparativ cu luna mai, soldul creditelor contractate de firme a crescut cu 2,7%. Majorarea fata de aceeasI perioada a anului trecut este de 42%.



Soldul creditelor contractate de companiile de stat a ajuns in iunie la 41.245 de miliarde de lei, egaland ritmul de crestere al imprumuturilor acordate catre firmele private.



Persoanele fizice au contractat credite in iunie de 28.022 de miliarde de lei (0,7 miliarde de euro). Soldul creditelor acordate populatiei a inregistrat in luna iunie o crestere de aproape 10% fata de luna mai. Fata de iunie 2003, soldul creditelor contractate de populatie a cerscut de peste 3,3 ori.



Astfel, ponderea detinuta de creditele acordate populatiei in totalul sumelor acordate a crescut de la 3% in iunie 2003 la peste 7% in iunie 2004. Aceasta crestere s-a facut in special in detrimentul firmelor aflate in proprietate privata, a caror pondere a scazut cu doua puncte procentuale, de la 78%. Ponderea detinuta de cerditele acordate firmelor de stat a scazut in acest interval cu 1,6 puncte procentuale. Imprumuturile alimenteaza astfel deficitul comercial, cererea fiind acoperita prin bunuri din import, in timp ce capacitatea productiva a economiei nationale ramane scazuta, in lipsa investitiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO