Bănci și Asigurări

Ponderea activelor bancare în PIB-ul României este de 65%, la jumătate faţă de Slovenia şi Cehia

Ponderea activelor bancare în PIB-ul României este de...

Autor: Liviu Popescu

23.07.2015, 00:00 283

Cele 40 de bănci care activau pe piaţa locală la finele anului trecut aveau active de aproximativ 364 miliarde de lei (81 mld. euro), ceea ce reprezenta 65% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, de 667 mld. lei. Spre comparaţie, ponderea activelor bancare în PIB-ul Sloveniei era de 131%, al Cehiei de 129%, al Bulgariei de 119%, iar al Poloniei de 93%.

Astfel, România se poziţionează pe ultimul loc în topul ţărilor din regiune, cu cel mai mic nivel al ponderii activelor bancare în PIB, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte. „Deşi măsurile severe de austeritate adoptate de bănci au asigurat reduceri semnificative de costuri, acest factor izolat nu a contrabalansat prejudiciul cauzat de deteriorarea calităţii activleor”, spun reprezentaţii Deloitte.

Bancherii au redus puternic în ultimii ani numărul de angajaţi şi au închis sucursale pentru a reduce din costuri şi spun că pe viitor se orientează către digitalizarea activităţii. La finele anului trecut, circa 58.000 de angajaţi, nivelul minim al ultimilor nouă ani, activau în 5.300 de sucursale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO