Bănci și Asigurări

Polonezii de la Getin au început la RIB cu un profit net de 1,9 mil. lei pe T1

Polonezii de la Getin au început la RIB cu un profit net...

Autor: Razvan Voican

19.05.2014, 00:03 344

Getin Holding, grupul polonez care a semnat în decembrie anul trecut tranzacţia de preluare a RIB, devenind primul investitor din Polonia pe piaţa bancară, a raportat pentru primul trimestru un profit net de aproape 2 mil. lei şi anunţă planuri de reluare a creditării şi în paralel de lansare a unei campanii de atragere de depozite în trimestrul al doilea.

Polonezii pleacă la drum pe piaţa locală cu un portofoliu de credite minim de 110 mil. lei după ce o vreme RIB avusese restricţii la creditare impuse de BNR din cauza ezitării foştilor acţionari de a aduce capital suplimentar pentru consolidarea solvabilităţii. RIB porneşte totuşi cu avantajul de a nu avea povara unui stoc mare de neperformante cu provizioanele aferente ca în cazul multor altor bănci de pe piaţă.

Pe partea de depozite banca avea un stoc de 305 mil. lei. RIB oferă în prezent dobânzi fixe de peste 4% pe an la depozitele în lei mai mari de 50.000 de lei constituite pe şase şi nouă luni, fiind una dintre cele mai generoase bănci.

În T1 câştigul net din dobânzi s-a ridicat la 2,3 mil. lei, la care s-au adăugat câştiguri din comisioane de aproape 2 mil. lei. Pentru creşterea resurselor atrase de la clienţi şi demararea producţiei de credite polonezii de bazează pe o reţea de 34 de unităţi, din care 15 situate în Bucureşti. Numărul de angajaţi cu program integral se ridică la 226.

La sfârşitul primului trimestru banca înregistra active de 357 mil. lei, însă Getin are planuri ambiţioase de creştere organică, dar şi prin achiziţii.

De altfel, apetitul pentru achiziţii pe piaţa serviciilor financiare a fost probat la sfârşitul săptămânii trecute prin anunţul preluării subsidiarelor de leasing din România şi Polonia ale austriecilor de la Volksbank. Deşi era de vânzare de doi ani, Volksbank Leasing România a rămas unul dintre cei mai agresivi jucători, ocupând locul cinci în clasamentul finanţărilor pe anul trecut cu o cotă de piaţă de 6,6%. Polonezii afirmă că tranzacţia face parte din „procesul de consolidare în piaţa din România“. RIB va achiziţiona creanţele rezultate din contractele de credit şi leasing ale Volksbank Leasing România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO