Bănci și Asigurări

Poliţele RCA stârnesc dispute între asigurători şi supraveghetor: Stabilirea tarifelor RCA „pur statistic“, aprobată de ASF. Asigurătorii acuză încălcarea libertăţii

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a prezentat ieri noile reguli privind piaţa RCA. El a spus: „Nu este normal să crească preţurile de trei-patru ori într-un an“.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a prezentat ieri noile reguli privind piaţa RCA. El a spus: „Nu este normal să crească preţurile de trei-patru ori într-un an“.

Autor: Anelis Baciu

14.01.2016, 00:08 1633

Schimbarea modului de calcul al tarifelor pentru poliţele auto obligatorii (RCA) şi sta­bi­lirea acestora exclusiv pe ba­za datelor statistice a stâr­nit nemulţumirea companiilor de asi­gu­rări care susţin că o astfel de re­gle­mentare le reduce în mod consi­de­rabil libertatea şi îi impiedică să dez­volte businessul pe noi segmente de clienţi.

Consiliul Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) a aprobat ieri trei amendamente la Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răs­pun­dere civilă, cea mai importantă mo­dificare fiind obligarea asigurătorilor să stabilească tarifele poliţelor pur sta­tis­tic, pe bază de modele actuariale şi fără posibilitatea ajustării acesteia con­form strategiei de subscriere sau comerciale.

UNSAR - asociaţia asigurătorilor lo­cali - a încercat să împiedice ASF să apro­be o astfel de reglementare şi a sus­ţinut într-o scrisoare transmisă Auto­rităţii că limitarea politicii de tarifare a companiilor de asigurări prin introdu­ce­rea unor măsuri normative contravine prin­cipiilor economiei de piaţă, prevă­zute în Constituţia României.

În replică, Autoritatea spune că nu este normal nici ca tarifele pentru poliţa obligatorie să crească de trei-patru ori într-un an.

„Misiunea noastră este stabilitatea pieţei. Nu avem nicio poziţie legată de scrisoarea înaintată de UNSAR, nici nu era semnată de asigurători, era semnată de cineva din conducerea asociaţiei. Nu este normal să crească preţurile de trei-patru ori într-un an“, a declarat ieri Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, într-o întâlnire restrânsă cu presa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO