Bănci și Asigurări

Politele RCA se scumpesc intre 18% si 31%

20.03.2007, 19:54 659

Companiile de asigurare pregatesc scumpiri ale politelor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) de circa 18% pentru persoanele fizice si de 31% pentru companii, conform datelor publicate deja pe site-urile proprii de Internet de catre patru asiguratori.
Conform declaratiilor companiilor de profil, scumpirea politelor RCA se explica prin daunele ridicate inregistrate anii trecuti, care au cauzat in unele cazuri pierderi masive pe acest segment.
"Fiecare asigurator isi face calculul primei in functie de daunele inregistrate de clientii proprii. Sigur ca firmele care au suferit daunalitati ridicate vor practica tarife mai ridicate de prima pentru politele RCA", a declarat pentru ZF Catalin George Stroe, manager de vanzari si marketing la Asirom, cel mai mare furnizor de polite RCA de pe piata locala.
Cu alte cuvinte, fiecare companie scumpeste RCA in functie de daunele si pierderile inregistrate de pe seama propriului portofoliu de clienti, pastrand insa si o privire de ansamblu asupra pietei.
Asirom, de exemplu, a postat pe site tarife cu 6%-7% mai mari in 2008 decat cele practicate pentru politele RCA anul acesta, atat la clientii persoane fizice, cat si pentru companii. In schimb, ABC Asigurari, cea mai mica firma dintre cele patru, a postat tarife cu 30%-36% mai mari pentru persoanele fizice si cu 60%-77% pentru companii. Celelalte doua companii care au modificat deja tarifele pentru RCA pentru 2008 sunt Ardaf si Unita, primele percepute de aceste doua companii in 2008 fiind cu circa 20% mai mari decat cele valabile pentru anul acesta.
Norma RCA in vigoare prevede obligativitatea publicarii tarifelor de prima pentru 2008, pentru acele masini ale caror asigurari RCA expira in aceasta perioada sau pentru cele noi sau second-hand, astfel incat clientii sa poata cumpara o polita de asigurare care sa acopere un an intreg (ex. martie 2007-martie 2008).
Anul acesta, politele RCA s-au scumpit la nivelul intregii industrii cu 43% pentru persoanele fizice si cu 68% pentru companii, pe segmentul masinilor cu 1.401-1.600 cmc, conform unui studiu realizat de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO