Bănci și Asigurări

Politele RCA au majorat afacerile Ardaf cu 144%

06.08.2008, 19:04 22

Ardaf, una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor, a inregistrat in primul semestru o crestere de 144% in euro a primelor brute subscrise, pana la 59,4 milioane de euro (peste 218 milioane de lei). In lei, cresterea a fost de 169%.
Aceasta dinamica a societatii s-a datorat majorarii vanzarilor de polite de raspundere civila auto obligatorie (RCA), acestea avand la sfarsitul lunii iunie o pondere de 71,2% in portofoliul de asigurari generale, care reprezinta peste 99% in totalul subscrierilor. In primul semestru al anului trecut, politele RCA reprezentau circa 53% din asigurarile generale ale companiei.
Ardaf a atras anul acesta clienti pe segmentul RCA practicand printre cele mai mici tarife din piata. In timp ce afacerile Ardaf au crescut rapid, alti asiguratori au inregistrat cresteri foarte lente, stagnari sau chiar scaderi pe RCA, cauza fiind piederea clientilor. Pe acest segment de piata clientii sunt foarte dependenti de pret, migrand in fiecare an la companiile care ofera cele mai ieftine polite.
Politele RCA, alaturi de asigurarile auto Casco, sunt cunoscute ca fiind cele mai paguboase pentru asiguratori, aducandu-le multe pierderi, din cauza ratei ridicate a daunelor.
Peste 20% din subscrierile Ardaf din primele sase luni ale acestui an sunt reperezentate de asigurari auto Casco, iar 5,5% de asigurari de incendiu si calamitati naturale si de daune la proprietati.
Potrivit companiei, cele mai rapide cresteri s-au inregistrat pe segmentul asigurarilor de daune la proprietati, RCA, de raspundere civila generala si auto Casco. In aceeasi perioada, au scazut primele brute subscrise din asigurari de viata si din asigurari de mijloace de transport maritim, lacustru si fluvial, deoarece Ardaf a decis sa nu mai vanda astfel de polite.
Daunele nete platite de Ardaf in prima jumatate a anului au fost de 17,4 milioane de euro (aproape 64 de milioane de lei), fata de 22,6 milioane de euro (75,4 milioane de lei) in aceeasi perioada din 2007.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la sfarsitul primului trimestru Ardaf ocupa locul cinci in piata asigurarilor. Compania se afla in proces de preluare de catre Generali PPF, un joint venture intre grupul italian Generali si cehii de la PPF. Generali PPF a cumparat un pachet de peste 70% din Ardaf de la fondul de investitii ceh PPF Investments, valoarea tranzactiei fiind de circa 80 de milioane de euro.
Anul trecut, Ardaf a avut afaceri de circa 50 de milioane de euro, in scadere usoara fata de 2006, si a raportat o pierdere de circa 17,6 milioane de euro, la jumatate fata de anul anterior. Ardaf s-a confruntat in 2006 cu probleme financiare si a fost plasata in administrare speciala de catre CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO