Bănci și Asigurări

Politele de asigurari de viata: fara rascumparari mai devreme de doi ani

21.07.2003, 00:00 38



Legislatia asigurarilor va fi modificata astfel incat rascumpararea politelor de asigurari de viata se va face numai dupa o perioada de minim doi ani, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.



Comisia incearca astfel sa stopeze folosirea asigurarilor de viata de tip unit-linked ca metoda de plata a salariilor, la care unele companii au recurs din cauza impozitelor foarte mari.



Aceasta metoda a fost aplicata pana anul trecut si de o serie de cluburi de fotbal romanesti pentru plata jucatorilor, conform declaratiilor de saptamana trecuta ale reprezentantilor Garzii Financiare.



"Orice angajator are dreptul legal sa incheie asigurari de viata pentru angajati. Fenomenul sesizat de Garda Financiara- cu ocazia controlului efectuat recent la cluburile de fotbal din Bucuresti- a stat si sta in atentia CSA si a Ministerului Finantelor, acesta urmand a fi reglementat prin modificarea Legii 136/1995, respectiv prin stabilirea unui termen minim, de doi ani, de rascumparare a politelor de asigurari de viata", au afirmat reprezentantii CSA.



La asigurarile de viata tip unit-linked, cea mai mare parte a primei de asigurare este investita in programe de investitii administrate de compania de asigurari, in asa-numitele unituri-unitati de fond care pot fi cumparate sau rascumparate in orice moment. Acesta este dealtfel avantajul major al acestei forme de asigurare (al carei dezavantaj este ca riscul evolutiei investitiei este transferata la asigurat): asiguratul - sau beneficiarul asigurarii - poate dispune oricand de o suma de bani. Astfel, beneficiarii asigurarii - jucatorii - isi incasau banii de la clubul care ii asigura.



Acum insa, daca legea va fi modificata, acest avantaj -cel putin pentru primii doi ani de viata a politei- va disparea.



"CSA trebuie sa colaboreze mai strans cu Ministerul Finantelor in vederea stabilirii unei politici vizavi de politele de asigurari de viata, pentru ca sa se pastreze atractivitatea acestui tip de polita", a spus Marius Onofrei, responsabiul relatii cu presa al Allianz-tiriac, companie care vinde asigurari de viata tip-unit linked.



Reprezentantii celorlalte doua companii de asigurari de viata care vand asigurari de tip unit-linked, ING Nederlanden si Aviva, nu au fost ieri disponibili pentru comentarii asupra deciziei CSA.



De fapt, asigurarile de tip unit-linked nu se mai folosesc deja de anul acesta pentru plata salariilor, dupa ce de la 1 ianuarie Ministerul Finantelor le-a inclus in categoria veniturilor salariale, impozitate corespunzator. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO