Bănci și Asigurări

Poate piaţa depozitelor să susţină nevoia de finanţare a 40 de bănci?

Foto Silviu Matei

Printre participanţii de anul trecut la seminarul "Bankers Summit", organizat de cotidianul Ziarul Financiar, s-a aflat şi Marijana Vasilescu, director de comunicare si marketing al RBS Romania

Autor: Razvan Voican

28.05.2013, 20:50 712

Liniile de credit generoase acordate filialelor locale de bănci străine în perioada 2005 – 2008 şi care au alimentat frenezia creditării de dinaintea crizei au început să ajungă la scadenţă, iar băncile locale au de făcut rambursări importante, cazurile de rostogolire a finanţărilor fiind din ce în ce mai puţine.

În perioada martie 2012 – martie 2013 pasivele externe ale băncilor s-au diminuat cu 3,2 miliarde de euro, confirmând fenomenul de închidere a multor linii de finanţare pe măsură ce ajung la maturitate în condiţiile în care majoritatea grupurilor străine au indicat că filialele trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe resursele pe care le pot mobiliza prin forţe proprii.

În perioada scursă de la începutul anului mai multe bănci au anunţat sau chiar au aprobat deja planuri de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni, atât pe piaţa externă, cât şi pe cea locală, însă niciuna nu dă semne de grabă în acest demers. Vânzarea de obligaţiuni care să aibă în spate pachete de credite ipotecare (covered bonds) – considerată o opţiune de finanţare foarte atractivă pentru băncile care au acumulat portofolii semnificative – tot nu este luată în calcul, bancherii invocând întârzierile în ajustarea cadrului legislativ specializat.

Instituţiile de credit care menţin un profil activ pe piaţa creditului tind să recurgă din ce în ce mai mult la finanţări de la instituţii financiare internaţionale. În rest, piaţa depozitelor rămâne o bază importantă de finanţare.

Prima parte a anului a fost marcată de migrări semnificative ale economiilor populaţiei, pe fondul tensiunilor iscate în perioada martie – aprilie de criza cipriotă care a avut drept consecinţă la nivel local suspendarea timp de o lună a operaţiunilor sucursalei Bank of Cyprus.

Evoluţiile conjuncturale influenţate mai ales de evenimente externe încurajează clientela să evalueze diferit o bancă sau alta şi să-şi mute banii în consecinţă. La sfârşitul lunii martie economistul-şef al BNR a surprins piaţa sfătuindu-i direct pe deponenţi să-şi spargă economiile în depozite de sub 100.000 de euro (plafonul de garantare) şi să le răspândească la bănci diferite.

Este capabilă această piaţă să susţină nevoia de lichiditate sustenabilă a 40 de bănci? Aceasta va fi una dintre temele discutate la ediţia din acest an a ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 12-13 iunie la Bucureşti şi va reuni lideri marcanţi ai industriei bancare.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO