Bănci și Asigurări

PNRR: după înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare, cu un capital de 3 mld. lei, banca va putea acorda credite de 300 mil. euro anual

PNRR: după înfiinţarea Băncii Naţionale de...

Autor: Mircea Nica

07.06.2021, 08:30 461

Crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (BND) se regăseşte în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar această bancă ar trebui să poată acorda credite de circa 300 mil. euro anual, începână cu primul semestru (S1) din  2026, după ce personalul de la BND, de la Ministerul Finanţelor şi cel preluat de la Eximbank va fi instruit, potrivit informaţiilor publicate în PNRR.

„Autorităţile române au prenotificat Comisiei Europene proiectul de înfiinţare inclusiv descrierea activităţilor, produselor şi beneficiarilor eligibili pe care noua bancă intenţionează să le furnizeze. Capitalul social total al BND este estimat la 3 mld. lei. Obiectivul este operaţionalizarea BND astfel încât odată înfiinţată, aceasta să funcţioneze pe baze performante în ceea ce priveşte furnizarea produselor financiare, gestionarea riscurilor, transparenţa, contribuind la o reputaţie solidă pe piaţă şi la atingerea gradului necesar de independenţă în funcţionare“, conform PNRR.

Pregătirea dosarului de autorizare va permite îndeplinirea condiţiilor ca noua instituţie să dispună de toate resursele materiale financare şi umane care să permită implementarea mandatului şi desfăşurarea activităţii de acordare a produselor pe baze profesioniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO