Bănci și Asigurări

Plăţile online cu cardul vor avea noi reguli în 2021 pentru a preveni frauda: băncile vor cere autorizarea tranzacţiilor prin 3D Secure

Plăţile online cu cardul vor avea noi reguli în 2021...

Autor: Roxana Rosu

29.12.2020, 11:49 4863

România va aplica din ianuarie 2021 o nouă directivă europeană care presupune o autorizare mult mai sigură a plăţii cu cardul online, măsură care va afecta toţi operatorii din sistemul de plăţi electronice, care vor solicita autorizarea plăţilor în doi paşi.

Introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adăugarea unui filtru de protecţie pentru clienţi atunci când fac o plată online, 3D Secure este un standard internaţional de securitate pentru plăţile cu cardul online.

”Concret, este vorba despre pagina securizată în care tu îţi introduci datele cardului atunci când vrei să faci plata online. Iar după ce ai apăsat butonul ”plăteşte”, următorul pas în cazul ING este să autorizezi plata prin aplicaţia mobilă Home’Bank în următoarele 10 minute. Este important să nu se închidă pagina comerciantului în această etapă. Odată deschisă aplicaţia Home'Bank, va apărea o notificare din ecranul principal, de la care trebuie să continui conform instrucţiunilor”, se arată într-un comunicat ING.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021 toate plăţile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv România, vor trece prin fluxul 3D Secure şi autorizare a plăţilor cu minimum doi factori (ceva ce eşti – amprentă/face ID, ceva ce deţii – telefon/cartelă, ceva ce cunoşti – parolă/PIN), conform directivei europene.

ING anunţă că acest lucru înseamnă că unele tranzacţii ar putea fi respinse, în situaţia în care magazinul online de pe care vrei să faci cumpărături nu a implementat acest protocol de securitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO