Bănci și Asigurări

Plăţile cu cardul au urcat la 5 mld. euro după nouă luni. De la bancomate se retrag de patru ori mai mulţi bani

Plăţile cu cardul au urcat la 5 mld. euro după nouă...

Autor: Liviu Popescu

18.11.2014, 00:07 256

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat plăţi la comercianţii din ţară şi din străinătate de 22 miliarde de lei (5 mld. euro) în primele nouă luni, cu 16% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea retragerilor de la bancomate a crescut mai lent, respectiv cu 7%, dar acestea reprezintă în continuare 80% din totalul tranzacţiilor cu carduri.

Sumele retrase de pe carduri au ajuns la 92 miliarde de lei (21 mld. euro) în primele nouă luni, cu 6 mld. lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu 2008, plăţile au crescut de trei ori, iar sumele retrase de la ATM-uri aproape s-au dublat.

„Acest trend se manifestă în special datorită faptului că reţelele mari de comercianţi acceptă plăţile cu cardul, iar populaţia îşi păstrează banii în conturi. Trebuie să sincronizăm lucrul acesta şi cu creşterea plăţilor pe internet, chiar şi cu debitul direct pentru anumite tipuri de facturi. Este un fenomen care se petrece şi pe fondul întineririi deţinătorilor de carduri şi al dezvoltării tehnologiei”, a explicat Adrian Apolzan, specialist în carduri.

Tot mai mulţi români au început să utilizeze cardurile pentru cumpărături zilnice, de mică valoare, fenomen reflectat de creşterea mai rapidă a numărului de tranzacţii la POS-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO