Bănci și Asigurări

Plata ratelor către FMI subţiază rezerva valutară

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican,

03.09.2013, 09:00 802

Rezerva valutară de la BNR a scăzut luna trecută cu aproape 1,2 mld. euro, până la 32,17 mld. euro, după ce banca centrală a achitat către FMI o rată de capital şi dobândă de 835 mil. euro, iar Finanţele au rambursat către acelaşi finan­ţator 168 mil. euro în contul uriaşului împrumut contractat în 2009.

Conform graficului de rambursare, BNR mai are de plată peste 6 mld. euro până în 2016, în timp ce Finanţele vor scoate din vistierie peste 8 mld. euro până în 2023 inclusiv către Comisia Europeană şi Banca Mondială, ratele urmând să menţină o presiune asupra rezervelor valutare. Tot în august Ministerul Finanţelor a făcut plăţi de 470 mil. euro în contul unei emisiuni de obli­gaţiuni în euro emise pe piaţa locală şi care a ajuns la scadenţă pe 19 august.

Rambur­sările făcute de Trezoreria statului au mai ajustat bufferul de valută care se ridica la circa 6 mld. euro. În total, ieşirile din rezerva valutară de la BNR s-au ridicat luna trecută la peste 2 mld. euro. Intrările s-au limitat la 888 mil. euro, rezultând astfel scăderea finală de 1,2 mld. euro.

Rezerva se situează însă peste pragul de 30 mld. euro spre care se îndrepta în urmă cu un an şi care ar putea reprezenta un nivel de confort urmărit de banca centrală.

BNR se arată în continuare prudentă cu reducerea rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor comerciale care asigură o parte importantă din rezerva valutară, menţinând rata de constituire la 20%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO