Bănci și Asigurări

Piraeus ieftineste creditele de consum

29.01.2008, 19:25 16

Piraeus Bank, divizia locala a unuia dintre grupurile elene de top, a anuntat reducerea dobanzilor aplicate la creditele de consum cu jumatate pana la trei sferturi de punct procentual, in functie de moneda.
Reducerea de dobanzi se va aplica doar pentru creditele nou acordate, nu si pentru cele aflate in sold.
Decizia grecilor vine in plin val de scumpire a finantarilor. Dupa ce BNR a inceput din toamna trecuta un ciclu de intarire a politicii monetare, bancile comerciale si-au ajustat treptat dobanzile la creditele in lei. Si la creditele in valuta bancherii au ridicat dobanzile, invocand cresterea costurilor de refinantare, dupa ce dobanzile la euro au crescut in a doua jumatate a anului trecut pe plan international, pe fondul turbulentelor care au zdruncinat pietele financiare internationale.
Practic, Piraeus Bank a taiat 0,5 puncte procentuale din marja aplicata pentru creditele de nevoi personale fara garantie reala in lei, coborand-o la 5 puncte procentuale. Dobanda pentru creditele in lei se calculeaza in functie de indicatorul pietei monetare (ROBOR la 3 luni), la care se adauga marja bancii. Spre exemplu, ieri indicatorul ROBOR pentru 3 luni a fost de 9,23% pe an, astfel ca dobanda la credit ar fi de 14,23% pe an.
Pentru creditele in euro si cele in franci elvetieni banca a redus marjele cu cate 0,75 puncte procentuale. Astfel, pentru creditele de consum in euro dobanda se calculeaza in functie de EURIBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de 7,1 puncte procentuale. In consecinta, dobanda pentru creditele in euro ar fi de 11,27% pe an, in conditiile in care indicatorul de dobanda pe pietele internationale este de 4,17% pe an.
Pentru creditele in franci elvetieni marja a coborat la 7,2 puncte procentuale. In conditiile in care indicatorul LIBOR pentru 3 luni a coborat pe pietele internationale la 2,68% pe an, dobanda practicata de banca este de 9,88% pe an.
Piraeus acorda credite de consum de pana la 20.000 de euro, pe perioade de pana la 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO