Bănci și Asigurări

Piraeus Bank ieftineste creditele in lei

21.10.2005, 17:52 14

Piraeus Bank a anuntat ieri reducerea dobanzilor la creditele in lei cu pana la 4,4 puncte procentuale.

In plus, banca a anuntat ca va calcula dobanzile percepute clientilor in functie de dobanda de pe piata monetara (BUBOR la sase luni), la care va adauga o marja.

Dupa aceasta ajustare, Piraeus percepe o dobanda de 9,6% pe an pentru imprumuturile ipotecare si de 10,6% pe an pentru cele de nevoi personale cu garantii reale. Scaderea de dobanzi a fost de 4,4 puncte procentuale in cazul creditelor ipotecare, respectiv 3,4 puncte la cele pentru consum.

"Prin scaderea dobanzilor si prin corelarea cu rata dobanzii BUBOR oferim clientilor nostri un mediu transparent cu privire la produsele bancii", a spus George Alberts, director general adjunct al Piraeus Bank Romania.

In prezent, BUBOR la sase luni este de 6,53% pe an, in scadere usoara fata de nivelul de la inceputul anului.

Banca a anuntat ca a redus dobanda si la recent lansatul credit de nevoi personale fara girant si fara avans, pana la 12,6% pe an. Prin acest produs, clientii pot obtine finantari de pana la 5.000 de euro, echivalent in lei.

Calcularea dobanzii percepute in functie de media pietei interbancare (BUBOR) asigura clientilor o rata cu adevarat variabila. In prezent putine banci ofera insa astfel de produse pentru lei, fiind mai utilizate in cazul imprumuturilor in valuta (cand dobanzile percepute sunt calculate in functie de dobanzile de pe pietele internationale, LIBOR sau EURIBOR).

Majoritatea bancilor au in portofoliu produse cu dobanda "variabila", pe care o ajusteaza insa dupa propriile consideratii. Multi jucatori au ales insa in ultima vreme sa intarzie cu reducerea dobanzilor variabile, pana la consolidarea noilor niveluri. De altfel, desi dobanzile pe piata monetara se mentin de o luna la minime istorice, bancile nu au mai operat in ultimele saptamani ajustari ale dobanzilor la creditele in lei, dupa ce la inceputul lunii mai multi jucatori au coborat cu ratele chiar sub nivelul de 10% pe an. Bancherii spun insa ca dobanzile nu pot cobori semnificativ sub nivelul de 10%, in conditiile in care inflatia anualizata depaseste inca 8%.

Pe de alta parte, unii bancheri anticipeaza chiar majorari ale dobanzilor la lei, cel putin la depozite, in conditiile in care nivelurile actuale risca sa influenteze economisirea si iflatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO