Bănci și Asigurări

PIB în T1/2019: avansul economiei este susţinut în primul rând de consumul populaţiei, cu o pondere de 4,6% în creşterea PIB

PIB în T1/2019: avansul economiei este susţinut în...

Autor: Roxana Rosu

06.06.2019, 09:23 698
Institutul Naţional de Statistică a menţinut estimările legate de creşterea anuală a PIB în T1, la 5%, serie brută, la fel ca în prognoza din mai, avansul fiind susţinut în primul rând de consumul populaţiei, cu o contribuţie de 4,6%, în timp ce investiţiile (formarea brută de capital fix) a avut o pondere de 0,9%.
 
În acelaşi timp, “Exportul net” (export minus import) a avut o contribuţie negativă, de -3,3%, consecinţă a creşterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.

Astfel, din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,7%, contribuind cu 4,3% la creşterea PIB, formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB, şi cheltuielilor pentru consumul final al administraţiilor publice, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 0,7% la creşterea PIB.
 
Per total, la creşterea PIB au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,3%), cu o pondere de 20% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,7%, precum şi informaţiile şi comunicaţiile (+0,6%), cu o pondere de 5,9% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 10,8%.

De asemenea, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,6%), cu o pondere de 6,5% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 9,5%.

Pe partea de formare a PIB, industria a avut o contribuţie de 20,9%, cu o pondere de 0,2% în creşterea PIB. Comerţul a participat cu 20% la formarea PIB în T1, având de asemenea o contribuţie de 1,3% la creştere. 

Sectorul IT&C a contribuit cu 5,9% la formarea PIB şi cu 0,6% la creştere, în timp ce agricultura a avut o contribuţie de 1,9% la formarea indicatorului şi de doar 0,1% la creşterea Produsului Intern Brut.

Pe total economie, valoarea adăugată brută a contribuit la creşterea economică cu 3,9%, în vreme ce impozitele nete pe produs au contribuit la creşterea economică cu 1,1%

Valoric, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 202,84 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Minsiterul de FInanţe estimează pentru 2019 o creştere economică de 5,5% şi un PIB de 1.022 miliarde lei. Anul trecut, România a avut o creştere economică de 4,1%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO