LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF/CITR – CE ADUCE 2K22 PENTRU BUSINESS-URILE ÎN IMPAS? Avertizarea timpurie şi viitorul soluţiilor de restructurare. Preocupările oamenilor de business.
Bănci și Asigurări

Piaţa monetară în 2020. Deficitul de lichiditate s-a temperat la final de 2020, la 0,5 mld. lei: Împrumuturile repo ale băncilor de la BNR au fost de 2,2 mld. lei în decembrie, dar cele Lombard au scăzut la 32 mil. lei, minimul din 2020

♦ Băncile cu exces de lei au plasat în decembrie la BNR 1,66 mld. lei prin facilitatea de depozit ♦ După cinci luni consecutive în care BNR a cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară de circa 5,3 miliarde de lei, cumulat, în septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie nu au mai fost astfel de achiziţii.

Deficitul de lichiditate s-a temperat la finalul anului 2020, la 560 mil. lei, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la banca centrală în special prin ope­ra­ţiuni repo bilaterale, în timp ce creditele de ur­gen­ţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard, au scăzut mult în decembrie, la minimul anului 2020.

Lunile noiembrie şi decembrie au venit cu o scă­dere a deficitului de lichiditate pe piaţa inter­ban­cară, după ce octombrie adusese o amplificare a defici­tului, iar lunile de vară şi septembrie au fost marcate de o scădere a necesarului de bani pentru bănci.

BNR le-a dat băncilor şi în decembrie 2020 lichiditate prin operaţiuni repo bilaterale, iar stocul mediu zilnic a coborât la 2,2 mld. lei. În septembrie a fost atins cel mai mic nivel din 2020 al tranzacţiilor repo, de doar 0,84 mld. lei, iar vârful, de 13,6 mld. lei, a fost în aprilie 2020. Tendinţa a fost descendentă până în septembrie, sumele împrumutate de bănci prin repo scăzând faţă de nivelurile de circa 4 mld. lei în august, 4,6 mld. lei în iulie, 5 mld. lei în iunie, 8,97 mld. lei în luna mai şi 13,6 mld. lei în aprilie. În primele două luni din 2020 nu au existat astfel de tranzacţii, iar în martie soldul mediu zilnic al sumelor împrumutate prin repo a fost de doar 1,17 mld. lei.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.