Bănci și Asigurări

Piaţa interbancară a rămas pe excedent de lichiditate în februarie, însă surplusul a scăzut de circa 3,5 ori faţă de ianuarie, până la 2,4 mld. lei

Piaţa interbancară a rămas pe excedent de lichiditate...

Autor: Claudia Medrega

13.03.2021, 10:36 261

♦ BNR a redevenit în ianuarie 2021 debitor net în raport cu băncile comerciale, odată cu intrarea pieţei interbancare pe excedent de lichiditate ♦ În ianuarie 2021 excedentul de lichiditate a fost mai consistent, de 8,3 mld. lei ♦ Băncile cu exces de lei au plasat în februarie la BNR 1,3 mld. lei prin facilitatea de depozit ♦ Stocul de bani depuşi de bănci la licitaţiile de atragere de depozite a depăşit 1,1 mld. lei l În ianuarie şi februarie nu au mai fost licitaţii repo, ci doar sume mici împrumutate prin facilitatea de credit Lombard.

Piaţa interbancară a rămas şi în februarie pe excedent de lichiditate, iar băncile care au avut zile pe care le-au încheiat cu lei în exces au apelat în a doua lună a acestui an la facilitatea de depozit pe o zi oferită de BNR, precum şi la licitaţiile de atragere de depozite.

În februarie, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a ajuns la 1,3 mld. lei, în scădere faţă de volumul din ianuarie, de 8,4 mld. lei, care a fost cel mai ridicat nivel lunar din ultimii aproape trei ani, valori mai ridicate ale depozitelor plasate de bănci la BNR prin această facilitate fiind înregistrate în primul trimestru din anul 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO