Bănci și Asigurări

Piaţa imobiliară evită o nouă bulă. Mihaela Bîtu, CEO ING România: Piaţa a fost stabilă şi aşa o vedem şi anul acesta

Autor: Iulian Tenchiu

03.05.2021, 00:02 6104

În ciuda pandemiei şi a crizei piaţa de imobiliare din România a continuat să crească, fapt ce a determinat automat creşterea preţurilor pentru locuinţe, dar şi apariţia unor voci care susţin că piaţa ar fi supraevaluată. Potrivit bancherilor, piaţa se bucură de o creştere stabilă care se poate observa prin prisma preţurilor şi numărului de tranzacţii cu active imobiliare care au avut loc în acest an.

„Putem să observăm care sunt tendinţele pieţei. În cursul anului trecut am observat o piaţă de active imobiliare care a fost rezilientă, deci numărul de tranzacţii a fost şi el sănătos. Preţurile au fost într-un interval destul de stabil. Per ansamblu, piaţa a fost stabilă şi aşa o vedem şi anul acesta. Comparând primele luni ale acestui an cu primele luni din 2019, chiar se observă o uşoară creştere a numărului de tranzacţii de pe piaţă.”a declarat Mihaela Bîtu, CEO ING România, în cadrul emisiunii ZF Live.

Piaţa de real-estate locală este caracterizată acum de stabilitate, aflându-se deci într-o poziţie mult mai bună faţă de perioada 2005-2008, atunci când volumul tranzacţiilor şi preţurilor era foarte ridicat, fapt ce trăda o bulă imobiliară in piaţă, care urma să cedeze. În prezent, piaţa nu este supusă unui astfel de risc.

”Desigur că nu putem să comparăm totuşi perioada de acum cu perioada care a precedat crizei din 2008. Atunci era vorba de o supra-încălzire, era un trend extrem de accelerat de creştere a numărului de tranzacţii, a preţurilor activelor imobiliare, care adesea nici nu avea sens. Astăzi vorbim de mult mai multă stabilitate. Trendurile sunt mult mai sănătoase, din perspectiva asta nu avem temeri legate de evoluţia activelor şi pieţei imobiliare” a mai spus CEO-ul ING.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO