Bănci și Asigurări

Piaţa de factoring a atins 5 mld. euro în 2020, nivel similar cu cel înregistrat în 2019. Companiile din FMCG domină clasamentul businessurilor care au derulat cele mai multe operaţiuni de factoring anul trecut, cu un volum de 1,2 mld. euro, plus 20%

Piaţa de factoring a atins 5 mld. euro în 2020, nivel...

Autor: Cristina Bellu

17.03.2021, 13:18 220

Piaţa de factoring a atins nivelul de 5 mld. euro în 2020, evoluţie similară cu cea înregistrată în 2019, notează un studiu al Asociaţiei Române de Factoring (ARF), care are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar şi estimări ale asociaţiei cu privire la restul jucătorilor din piaţă. 

“Având în vedere contextul economic cu totul extraordinar al anului 2020, considerăm acest rezultat de stabilizare la un nivel de 5 miliarde de euro unul pozitiv, peste aştepări”, spun reprezentanţii ARF.

Din perspectiva nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanţări prin factoring în 2020, cea mai mare pondere este deţinută cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 şi 50 de milioane de euro (42%), din care companiile cu afaceri de peste 50 mil. euro au reprezentat 36% din piaţă, în timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 mil. euro au rulat restul de 22% din volumul creanţelor cesionate in factoring.

“După câţiva ani consecutivi în care am înregistrat creşteri de două cifre ale pieţei de factoring, anul trecut piaţa şi-a confirmat maturitatea, reuşind să menţină un nivel similar cu anul 2019, în condiţiile unei crize economice şi medicale globale, neprevazute şi pentru care nu a fost nimeni pregătit”, spune Bogdan Roşu, preşedinte ARF.

El consideră că evoluţia de anul trecut ar fi fost probabil mai convingatoare dacă nu ar fi fost afectată de factori externi, cum ar fi temperarea producţiei industriale şi a exporturilor de pe anumite pieţe sau nivelul redus de investiţii interne, din cauza reprioritizării resurselor bugetare spre sectorul medical şi social.

Dintre aspectele pozitive ale evoluţiei pieţei sunt menţionate creşterea consumului populaţiei, care a întreţinut economia mai multe luni la rînd. Un alt element pozitiv se regăseşte în oferta de soluţii de factoring, cu impact puternic în piaţă în ultimii ani si anume produsul de factoring revers, care a înregistrat o creştere de peste 35% , atingând aproape 1,8 miliarde de euro total creanţe gestionate, contribuind la creşterea în ansamblu a volumelor tranzacţiilor domestice gestionate prin factoring, respectiv aproximativ 4,2 miliarde de euro, în creştere cu peste 5%.

“Factoringul revers s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, fiind foarte bine primit de piaţă, şi asta pentru că are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii şi produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituţia finanţatoare”, adaugă Bogdan Roşu,  

Din punct de vedere al principalelor sectoare de activitate, în care activează companiile care accesează solutii de factoring, sectorul FMCG rămâne şi în 2020 pe primul loc, cu un volum de 1,2 miliarde de euro, cu o creştere de peste 20% faţă de anul 2019, urmat de sectorul IT&C cu 700 milioane de euro creanţe gestionate prin factoring, cu o creştere de 13% faţă de anul 2019.

Clasamentul este completat de domeniul intitulat generic „Autovehicule, Utilaje, Echipamente”, cu operaţiuni de 693 milioane  de euro, în creştere cu 10% faţă de anul 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO