Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor primeşte o nouă lovitură: ASF amendează Euroins cu 5,9 mil. lei şi cere asigurătorului un plan de redresare. Ce explicaţii transmite Euroins?

Piaţa asigurărilor primeşte o nouă lovitură: ASF...

Autor: Claudia Medrega

22.12.2021, 18:00 5538

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să sancţioneze Euroins România Asigurare-Reasigurare cu amendă în sumă cumulată de 5.860.425 lei, în urma unui control periodic efectuatîn perioada mai-octombrie 2021 la sediul asigurătorului (on-site).

Ca urmare a aspectelor constatate în acţiunea de control şi potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis impunerea de sancţiuni contravenţionale societăţii, constând în amenzi, precum şi măsuri cu scopul remedierii deficienţelor constatate, transmite ASF.

„În conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) şi alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, sancţionarea societăţii Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în suma de 3.546.000 lei. În conformitate cu prevederile art. 215 (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea societăţii Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în cuantum de 2.314.425 lei (reprezentând 0,1751% din cifra de afaceri)”, se arată în comunicatul ASF.

Totodată, ASF cere Euroins să transmită spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii.

„În baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) şi alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99 alin.(2) din Legea nr. 237/2015, în termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. va transmite la A.S.F. spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată”.

Euroins susţine că ASF a identificat aspecte în situaţia financiară a companiei, care fac referire la situaţii contabile din trecut şi care nu afectează astăzi compania, asigurătorul susţinând că şi-a majorat capitalul cu 300 mil. lei, a plătit în acest an 1,3 mld. lei (260 mil. euro) pentru peste 143.000 de dosare de daună. Totodată, Euroins aminteşte de intrarea BERD în acţionariat.

„Acţionarii Euroins România au făcut eforturi pentru a remedia toate provocările financiare încă de sfârşitul anului 2020. Drept urmare, în ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorări de capital în valoare totală de peste 300 mil. lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusiv cele existente în trecut şi identificate de ASF”, a transmis în replică Euroins.

Din martie 2021, Euroins are un nou CEO şi o nouă strategie de redresare financiară, dezvoltare, reducere a expunerii în sectorul RCA şi de diversificare a portofoliului. Această strategie fost prezentată şi este monitorizată de către ASF în conformitate cu legislaţia, mai susţine Euroins.

“O confirmare a faptului că astăzi Euroins România are o poziţie financiară mai bună decât oricând este implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în acţionariatul companiei-mamă, un mesaj fără precedent de încredere în Euroins România şi o confirmare publică a faptului că au fost făcuţi paşi importanţi în ultimele luni pentru o creştere sănătoasă şi durabilă. Doar în acest an, Euroins a plătit peste 1,3 mld. lei (260 mil. euro) pentru peste 143.000 de dosare de daună”, a mai transmis Euroins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO