Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor în 2020: Volumul subscrierilor RCA s-a dublat în ultimul deceniu, iar subscrierile Casco au crescut cu 26%

Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) au înregistrat o creştere semnificativă în ultimul deceniu, respectiv o dublare a volumului de prime subscrise, în timp ce asigurările Casco au rămas în urmă cu o creştere mai temperată, de circa 26% în ultimul deceniu, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Piaţa RCA a ajuns la subscrieri de 3,97 mld. lei la finalul anului 2020, cu 5% mai mult faţă de 2019, în contextul în care anul trecut a fost o perioadă de incertitudini şi de restricţii din cauza pandemiei de COVID-19.

În ultimii 10 ani, piaţa RCA a înregistrat o creştere mai mult decât dublă a primelor brute subscrise, cele mai semnificative ritmuri de creştere, de peste 10% fiind înregistrate în intervalul 2013-2016. Ulterior, în anul 2017, piaţa a înregistrat o scădere cu 8,2% asubscrierilor, urmând ca în 2018 să scadă din nou uşor cu 2,7%.

Analizând evoluţia asigurărilor Casco din ultimul deceniu, se observă o fluctuaţie a subscrierilor, cu două scăderi consecutive în anii 2013 şi 2014, urmate de relua­rea ritmului de creştere uşoară. Cele mai mari creşteri ale subscrierilor de asigurări Casco se observă în perioada 2017-2019, cu salturi cuprinse între 8% şi 11,6%.

La finalul anului 2020, asigurările Casco au ajuns la subscrieri de 2,41 mld. lei, cu 26,2% mai mult faţă de 2012.

Diferenţa dintre cele două tipuri de asigurări - RCA şi Casco - este dată de caracterul obligativităţii. Asigurările RCA sunt obligatorii, în timp ce asigurările Casco sunt facultative, prin care se poate opta pentru beneficii adiţionale de protecţie.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.