Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor din România a crescut în primele 9 luni ale acestui an cu 2,1%, până la 7,47 mld. lei

Piaţa asigurărilor din România a crescut în primele 9...

Autor: Răzvan Botea

04.12.2018, 17:42 215

În primele 9 luni ale anului 2018, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 7,47 miliarde lei, în creştere cu 2,1% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, arată un comunicat emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 1,65% în primele 9 luni ale anului 2018 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat o creştere de 3,96%.”

O schimbare în tendinţele manifestate pe parcursul trimestrelor anterioare este consolidarea segmentului de asigurări de viaţă, care a înregistrat o apreciere semnificativă, de 21% în anul 2017 comparativ cu anul anterior. Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viaţă era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 şi-a reluat creşterea, iar în 2017 creşterea sectorului de asigurări s-a datorat acestui segment de asigurări de viaţă. În primele 9 luni ale anului 2018 a continuat dinamica pozitivă a acestui sector, constatându-se o creştere de 3,96% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

„Din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF în primele 9 luni ale anului 2018 (7,47 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 90,78 milioane lei (1,2%), în creştere cu circa 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (73,59 milioane lei).”

În primele nouă luni ale anului 2018 a continuat îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2018 toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR şi MCR, calculate la nivelul pieţei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare.

Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare aproximativ 53 milioane euro pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), a anunţat astăzi Consiliul Concurenţei.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO