Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor a intrat in vizorul investitorilor arabi

05.07.2001, 00:00 15



Societatea de asigurari Asigurarea Populara Romana(APR) are un nou actionar semnificativ, Arab German Insurance Co Limassol (AGI), care detine in prezent 14,9% din actiunile societatii.

Tranzactiile pentru cumpararea actiunilor au fost facute la inceputul acestei saptamani pe piata secundara Rasdaq, unde este listata APR. Conducerea APR nu a dorit sa comenteze in legatura cu aceste schimbari din structura actionariatului.

AGI este o companie de asigurari care s-a infiintat in ianuarie 1996 in Amman, Iordania, cu un capital initial de 7 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de site-ul AGI.

Este posibil ca actiunile sa fi fost cumparate de la Rivta Handelsges, un alt actionar al societatii de asigurari. Rivta, care detinea initial 27,1% din actiunile APR si-a micsorat treptat participatia in decursul ultimelor luni, in prezent ajungand la 12,22%.

Ceilalti actionari semnificativi ai APR sunt Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc, cu 24,75%, SIF Muntenia - 10,5%, Ion Bazac - 6,7%, Fundatia Menachem H.Elias ,SIF Oltenia si SIF Moldova cu cate 6,5% si SIF Banat Crisana-4,5%.

APR, care s-a infiintat in 1995 ca societate pe actiuni, are in prezent un capital social de 33 de miliarde de lei, care urmeaza sa fie majorat pana la 88 de miliarde de lei pana la sfarsitul lunii iulie.

Societatea este autorizata sa practice toate tipurile de asigurari, dar cea mai mare parte a incasarilor provin din asigurarile auto.

Reprezentantii societatii spun ca aceasta majorare ii va ajuta in realizarea celorlalte obiective propuse pentru 2001,dintre care cel mai important este obtinerea unor venituri de 150 miliarde de lei, de doua ori mai mult fata de cele obtinute anul trecut.

Societatea este autorizata sa practice toate tipurile de asigurare prevazute de lege, dar principala sursa a veniturilor o constituie asigurarile auto.

Din totalul primelor incasate in 2000, care au fost de 88 de miliarde de lei, 53% au reprezentat cele din asigurari de raspundere civila auto, Auto Casco si Carte Verde. APR vrea sa intre pana la sfarsitul anului si pe piata asigurarilor de viata.

Pe primul trimestru din 2001, societatea a inregistrat venituri totale de 34 de miliarde de lei,fata de 17 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut.

APR s-a constituit ca societate pe actiuni in decembrie 1995,cu un capital social de 2 miliarde de lei. APR este o societate destul de discreta pe piata asigurarilor: o cota de piata de 1,28% in 1999 si de 1,6% in 2000.

Piata asigurarilor din Romania a fost de circa 310 milioane $ anul trecut, fata de 150 milioane $ acum cinci ani. Acest potential a fost sesizat de marile companii de profil din strainatate, care au intrat in forta pe piata romaneasca in ultimii ani: Allianz, Interamerican, Generali, American International General sau Wiener Statdische.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO