Bănci și Asigurări

Piata a impins euro pana la 3,58 lei dintr-o miscare

08.02.2006, 20:14 18

Euro a luat viteza la vale si a spart ieri un nou suport important, la 3,59 lei, oprindu-se cu greu la nivelul de 3,58 lei. BNR a calculat un curs de 3,5875 lei pentru un euro, cu 0,27 bani mai putin decat in ziua precedenta. La sfarsitul saptamanii trecute euro era inca deasupra suportului de 3,6 lei.

De la inceputul lunii, euro a pierdut 2,63 bani in raport cu leul. Calculat de la inceputul anului, euro este acum mai slab cu aproape 2,5% si se afla la nivelul de la inceputul lui octombrie trecut.

Dolarul a pierdut ieri 1,05 bani, pana la 2,9903 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri si pe pietele internationale.

Dealerii spun ca miscarea de intarire a leului va continua cel putin inca o zi, astazi fiind asteptata o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit (CD) din partea BNR. Asta fara a lua in calcul o eventuala majorare a dobanzii de interventie. Consiliul de Administratie al bancii centrale are programata astazi o sedinta, in care ar putea fi discutat raportul asupra inflatiei pe ultimul trimestru al anului trecut.

"Leul mai are potential de apreciere, in perspectiva licitatiei pentru CD-uri. Daca BNR va hotari majorarea dobanzii, am putea sa vedem insa noi caderi importante ale cursului. Intarirea leului din ultimele zile a fost alimentata si de restrangerea ordinelor de cumparare de valuta din partea nerezidentilor", a comentat un dealer. El spune ca investitorii speculativi au acum conditii prielnice, beneficiind de un curs bun pentru a deschide pozitii pe leu, dar si de posibilitati de plasament la dobanzi ridicate, de peste 6% pe an.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5925/3,5975 lei pentru un euro, usor mai jos fata de inchiderea din ziua anterioara. Pe parcursul sedintei ordinele de vanzare de valuta au impins euro pana la un minim al zilei de 3,5800 lei (la cumparare). Spre sfarsitul zilei au aparut si ordine de cumparare de valuta, cotatiile urcand pana la 3,5860/3,5910 lei pentru un euro.

Dealerii spun ca vanzarile de valuta provin atat de la clienti comerciali locali, cat si de la investitori nerezidenti, care sunt atrasi de dobanzile ridicate si de perspectivele bune in acest sens. Analistii se asteapta ca dobanzile sa se mentina la niveluri actuale in perioada urmatoare, o scadere usoara fiind preconizata abia pentru ultima parte a anului.

BNR a trecut de la sfarsitul anului la sterilizarea intr-o proportie mai mare a excesului de lichiditati din piata, imprimand astfel cresterea dobanzilor, dupa ce s-a vazut confruntata cu o diminuare semnificativa a apetitului pentru economisire.

Pe piata monetara dobanzile se mentin la nivelul de 7,5%-8% pe an, pentru scadentele scurte, de o zi si o saptamana.

BNR nu a organizat ieri operatiuni open-market, dupa ce a atras la inceputul saptamanii aproape 375 de milioane de lei (ceva mai mult de 104 milioane de euro) in depozite la o luna. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO