Bănci și Asigurări

Peste un sfert din datoria statului, deţinută de 21 de bănci. Vedeţi aici care sunt băncile unde statul e "dator vândut"

Peste un sfert din datoria statului, deţinută de 21 de bănci
29.07.2010, 23:18 440

Grupul francez Société Générale - acţionarul majoritar al BRD, adoua bancă locală după active - înregistra la sfârşitul primuluitrimestru cea mai mare expunere pe titluri de stat româneşti, depeste 3 mld. euro. Creditele acordate de banca franceză statuluiînsumau 7,5% din totalul datoriei publice de 40,3 mld. euro. SocGenavea o expunere mai mare pe titluri emise de Franţa (15,1 mld.euro), Cehia (6,8 mld. euro), Italia (4,9 mld. euro) şi Grecia (4mld. euro).
Austriecii de la Erste Group, care deţin controlul celei mai maribănci locale - BCR, ocupă poziţia a doua în clasamentul băncilorcare au finanţat România, având în martie o expunere de aproape2,49 mld. euro pe titluri româneşti, adică 6,2% din totaluldatoriei publice.
Erste înregistra cea mai mare expunere, de 5,34 mld. euro, peobligaţiuni emise de statul austriac, România situându-se pe loculcinci în clasamentul guvernelor finanţate de grupul austriac.Credite mai mari decât cele acordate României se mai înregistrau înCehia, Slovacia şi Ungaria.
Băncile austriece sunt, de fapt, cei mai mari creditori ai statuluiromân, luate împreună expunerile pe titluri de stat româneşti aleErste şi Raiffeisen International însumând aproape o zecime dintotalul datoriei publice la sfârşitul lunii martie. Raiffeisen,aflată pe locul trei în topul finanţatorilor statului român,înregistrează o expunere de 1,28 mld. euro pe România. Banca aremai mulţi bani doar în titluri ale statului austriac (4,15 mld.euro), slovac (2,12 mld. euro) şi ungar (1,47 mld. euro).
În schimb, UniCredit este singura bancă italiană care înregistreazăo expunere semnificativă pe titluri emise de România, valoareaacesteia atingând 1,06 mld. euro la sfârşitul primului trimestru,ceea ce plasează banca pe locul patru în topul finanţatorilorstatului român. Banca înregistra expuneri mai mari decât în Româniaîn alte şase state europene, dintre care 38,8 mld. euro în Italiaşi 19,9 mld. euro în Germania. Italienii de la Intesa Sanpaolo nuau indicat că ar avea vreo expunere pe România. Millenniumfigurează cu o expunere de 121 mil. euro.
O altă sursă importantă de finanţare a statului român estereprezentantă de băncile greceşti, cinci dintre acestea, prezenteşi pe piaţa locală, având o expunere cumulată de aproape 2,1 mld.euro. EFG Eurobank - care controlează Bancpost, una din băncile detop zece, înregistrează o expunere de 682 mil. euro pe România,fiind urmată de Piraeus Bank cu 542 mil. euro şi Alpha Bank cu 486de milioane de euro.
National Bank of Greece, acţionarul majoritar al Băncii Româneşti,are în portofoliu titluri de stat româneşti de 301 mil. euro, întimp ce ATE Bank înregistrează o expunere de 95 mil. euro.Împreună, cele cinci bănci greceşti aveau în portofoliu în martietitluri de stat echivalente cu 5,2% din datoria publică a României.Băncile greceşti au o expunere mai mare decât în România doar petitluri de stat emise de Guvernul de la Atena.
Totodată, belgienii de la Dexia şi britanicii de Royal Bank ofScotland au acordat credite de 422 mil. euro, respectiv 380 mil.euro statului român. Şi olandezii de la ING au în portofoliutitluri româneşti de aproape 300 mil. euro.
Se remarcă şi investiţii ale unor bănci care nu au prezenţă locală,precum cele ale britanicilor de la Lloyds şi Barclays.
Cele mai mari grupuri financiare străine prezente pe piaţa localăşi-au menţinut în ultimul an la acelaşi nivel expunerile peRomânia, după ce în primăvara lui 2009 şi-au luat angajamentul înfaţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene să nuretragă bani din sumele plasate în ţară.
La ultima evaluare semestrială a acordului, care a avut loc îniulie, prevederile acordului au fost însă flexibilizate, băncileputând să-şi diminueze cu 5% expunerile pe România dacă nu găsescplasamente pe plan local. Băncile europene au publicat dateleprivind expunerile pe titluri de stat în contextul testului derezistenţă la stres derulat de Comitetul European de SupraveghereBancară ca o reacţie la îngrijorările legate de nivelul ridicat aldatoriilor suverane din Europa, care s-au accentuat după izbucnireacrizei fiscale din Grecia în această primăvară.
Multe dintre băncile mari din Europa au expuneri semnificative peGrecia, numai cinci dintre băncile elene deţinând titluri emise deautorităţile de la Atena de aproape 51 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO