Bănci și Asigurări

Pesimismul analistilor straini, dat de lipsa de informatii in engleza

19.05.2008, 18:59 37

Analistii strani au o perceptie distorsionata privind economia romaneasca inclusiv din cauza ca nu au acces la informatii, foarte putine date statistice fiind disponibile in limba engleza, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Pe plan local culegem datele din diferite surse, uneori chiar informale. Strainii nu au insa acces la astfel de surse si sunt nevoiti sa faca analize pe baza putinelor date pe care le gasesc", spune Anghel, care este si presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
De aceea, valoarea unor indicatori fundamentali, precum deficitul de cont curent (care a urcat la 13,9% din Produsul Intern Brut in 2007) sau indatorarea externa, apare ca alarmanta dupa standardele internationale.
Totusi, analistii locali apreciaza ca sunt explicabile in contextul specific economiei romanesti, care a inceput sa atraga investitii straine semnificative abia din 2004. Importurile au crescut puternic, insa alimentate in special de nevoia mare pentru bunuri de productie, care abia de acum incep sa influenteze si exporturile.
La inceputul anului, analistii bancilor straine au tras un semnal de alarma privind pericolul unei corectii dure a dezechilibrelor externe inregistrate de Romania, pe fondul ingreunarii accesului la finantari straine. Astfel, ei considerau ca leul s-ar putea deprecia rapid pana la niveluri de 4 sau chiar 4,2 lei/euro. Cu numai cateva luni inainte, in vara lui 2007, aceiasi analisti vedeau insa potential pentru scaderea cursului spre 2,7 lei/euro, chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu intrebandu-se retoric "cand s-au inselat". Majoritatea analistilor straini considera si in prezent ca presiunile inflationiste sunt importante, ceea ce ar necesita continuarea cresterii dobanzii cheie la leu, peste nivelul de 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO