Bănci și Asigurări

Persoanele fizice au adus la bănci în august depozite în lei de 6,8 mld. lei. Creditele contractate, circa 2 mld. lei

Persoanele fizice au adus la bănci în august depozite...

Autor: Liviu Popescu

01.10.2015, 07:00 635
Băncile locale au atras în luna august depozite în lei de la populaţie de aproximativ 6,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,5 mld. euro), ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al resurselor atrase de la acest segment din luna februarie a acestui an. Astfel, nivelul bonificaţiilor plătite de bancheri a jucat un rol important în condiţiile în care acestea s-au poziţionat pe o pantă descendentă în ultimele luni şi au atins în august nivelul minim de 1,64% pe an. Comparativ cu nivelul atins în luna august 2014, depozitele noi la bănci ale populaţiei sunt mai mici cu aproximativ 200 milioane lei. Spre comparaţie, dobânda medie plătită de bancheri pentru astfel de resurse era atunci de 2,97% pe an.

Pe de altă parte, creditele noi în lei acordate populaţiei au fost în august de 2,2 miliarde de lei (500 mil. euro), faţă de un nivel de 1,6 miliarde de lei în perioada corespunzătoare a anului trecut.

La nivel de sold, băncile locale aveau la finele lunii august credite acordate clienţilor persoane fizice şi companii de aproximativ 214 mi­li­arde de lei (49 mld. euro), în creştere cu 0,7% faţă de luna precedentă. Comparativ cu nivelul atins în august anul trecut, soldul a crescut cu 0,2% şi a marcat astfel prima evoluţie pozitivă a creditării din februarie 2013. Trecerea în teritoriul pozitiv a creditării a fost determinată de expansiunea creditului în monedă naţională, care a avansat cu 27% într-un an şi a atins maximul istoric de 105 miliarde lei.

Pe de altă parte, soldul depozitelor a ajuns la finele lunii august la 231 miliarde de lei, fiind în creştere cu 7% faţă de perioada corespunzătoare din 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO