Bănci și Asigurări

Pensiile facultative au depasit primul milion de euro

15.11.2007, 18:00 14

Activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private facultative (pilonul III) de pe piata au depasit primul milion de euro, conform datelor furnizate Ziarului Financiar de catre BRD, banca depozitara a fondurilor. Data la care activele nete de pensii facultative au depasit milionul de euro a fost 9 noiembrie.
Fondul cu cele mai mari active de pe piata este AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), cu peste 1,4 milioane de lei. Acesta este urmat de ING Clasic (gestionat de ING Asigurari de Viata), cu aproape 0,85 mil. lei si de al doilea fond al Allianz-Tiriac, AZT Vivace, cu 0,4 mil. lei.
Fondurile de pensii facultative au aparut pe piata in luna mai a acestui an, vanzarile efective pentru cele mai multe dintre ele incepand ulterior. Allianz-Tiriac, ING Viata si Aviva (cu fondul Pensia Mea) au inceput in luna iunie, BCR Asigurari de Viata (cu fondul BCR Prudent) alaturandu-se ulterior. Cel mai nou venit administrator pe aceasta piata este OTP Garancia, care gestioneaza fondul OTP Strateg, pentru care vanzarile au inceput luna trecuta.
Primul milion de euro reprezinta insa un rezultat mult sub asteptarile pietei, formulate la lansarea fondurilor, in primavara acestui an. Atunci, cele mai optimiste prognoze dadeau posibila atingerea unui nivel al activelor nete de 30-40 mil. euro pana la finele acestui an, in conditiile in care 250.000 de clienti ar fi contribuit la aceste fonduri.
In schimb, in prezent cele sapte fonduri cumuleaza doar aproximativ 30.000 de clienti, numarul celor care au apucat sa vireze prima contributie fiind si mai mic, de maximum 25.000. Explicatia pentru performanta slaba a acestei piete este inceperea campaniei de vanzare a pensiilor private obligatorii (in luna septembrie), motiv pentru care toti administratorii si-au concentrat intreaga atentie asupra acestora, neglijand atragerea de clienti pentru pensiile facultative.
Piata pensiilor facultative este insa asteptata sa revina in prim-plan in primul trimestru al anului viitor, dupa finalul campaniei initiale de aderare la pensiile obligatorii. In plus, marile companii vor avea in bugetele pe anul viitor prevazute sume pentru a contribui la pensiile facultative in beneficiul angajatilor, ca parte a pachetului salarial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO