Bănci și Asigurări

Patronatul Creditului IFN: Modificarea regulamentului de funcţionare a IFN-urilor va duce la apariţia unei categorii de persoane care vor deveni “neeligibili” pentru orice formă de creditare bancară

Patronatul Creditului IFN: Modificarea regulamentului de...

Autor: Roxana Rosu

16.08.2017, 14:39 437

Patronatul Creditului IFN critică propunerea BNR  de modificare a regulamentului de funcţionare a instituţiilor financiare nebancare, apreciind că aprobarea proiectului ar duce la închiderea unor societăţi de profil, trimiterea în şomaj a 10.000 angajaţi şi apariţia unei categorii de persoane care vor deveni “neeligibili” pentru orice formă de creditare bancară.

Proiectul de modificare a Regulamentului BNR nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare are în vedere creşterea cerinţei de fonduri proprii în cazul IFN-urilor, proporţional cu riscurile specifice activităţii desfăşurate, urmând să fie aplicate cerinţe de capital suplimentare de 10 ori mai mari decât nivelurile maxime din prezent pentru IFN-uri care acordă împru­muturi cu dobânzi peste anumite plafoane.

De exemplu, în cazul unor împrumuturi acordate în lei de IFN-uri cu scadenţa mai mică de 15 zile şi o rată DAE de peste 200% şi pentru credite pe perioade de 16-90 de zile cu dobândă DAE de peste 100% se vor aplica cerinţe suplimentare de capital.

Regulamentul se va aplica de la 1 octombrie 2017, iar în ceea ce priveşte creditele cu dobânzi ridicate, noile cerinţe au în vedere doar creditele acordate începând cu acea dată. Regulamentul nu se va aplica retroactiv, potrivit BNR.

Potrivit Patronatului Creditului IFN, aprobarea acestor modificări va duce la (re)aparitia unui “sector” nereglementat in care diverse persoane fizice vor acorda imprumuturi in baza unor contracte, asupra carora nici BNR si nici ANPC nu pot interveni, lucru ce va duce inclusiv la cresterea infractionalitatii si la efecte sociale directe si indirecte, nedorite.  

” Patronatul Creditului IFN a sustinut si va sustine intotdeauna consolidarea cadrului legislativ si intarirea prudentialitatii, dar nu intelege ratiunea pentru care un IFN care investeste doar banii actionarilor sai, trebuie sa se supuna unor masuri de prudentialitate cu mult mai dure decat ale bancilor comerciale, care utilizeaza in mare masura banii atrasi din depozitele constituite de populatie. (Reamintim faptul ca in acord cu noile propuneri, un IFN ar trebui sa asigure un capital social de 67 lei pentru fiecare 100 de lei creditati, in timp ce o banca trebuie sa asigure doar 9 lei)”, se arată într-un comunicat al Patronatului.

Reprezentanţii IFN-urilor au mai precizat că nu există cazuri în care clienţii activitatii de creditare On-line sa fie executati siliti imobiliar (maximul creditelor acordate on-line este de 3.000 de lei, in timp ce pentru executarea silita imobiliara este necesar ca datoria sa fie de peste 10.000 lei”. Conform Codului de bune practici al PCIFN, membrii acestuia au plafonat costul total al creditului la nivelul sumei imprumutate, ceea ce face imposibila executarea imobiliara.

În plus, în opinia lor, în cazul creditelor de tip on-line, formula DAE nu ar trebui sa se aplice, deoarece ea constituie un element de comparatie a ofertelor de credit de minim 12 luni. ”Aplicarea ei la un credit care se acorda pentru maxim o luna de zile duce la aparitia unor anomalii matematice si la un rezultat cu efect negativ publicitar, dar care in realitate este de 12 ori mai mic.”

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO